Brazilië wil samenwerken met Nederlandse zuivelketen

Drie Braziliaanse landbouwcoöperaties in Brazilië willen samenwerken met Wageningen University & Research (WUR) en bedrijven uit de Nederlandse zuivelketen.

Brazili%C3%AB+wil+samenwerken+met+Nederlandse+zuivelketen
©

De samenwerking is in eerste instantie gericht op onderzoek dat moet leiden tot verdere ontwikkeling van de melkveesector in het werkgebied van de betrokken coöperaties. Dit meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Eind vorig jaar heeft melkveehouderij-econoom Jelle Zijlstra van WUR samen met een collega-onderzoeker gesprekken gevoerd met onder meer bestuurders van de coöperaties die in het Zuiden van Brazilië opereren. Dat deed hij op verzoek van landbouwraad Bert Rikken die mogelijkheden ziet voor investeringen door Nederlandse bedrijven in de melkveehouderijketen in de zuidelijke deelstaten van Brazilië.

De missie heeft geresulteerd in een lijst voorstellen voor nader onderzoek op een aantal gebieden waarin het Nederlandse zuivelbedrijfsleven en onderzoeksinstellingen wereldwijd vooroplopen.

Verduurzaming

Een van de uitdagingen waar de melkveebedrijven in de regio voor staan, is de verduurzaming van de bedrijfsvoering. Op dit gebied gebeurt er nog weining in Brazilië.

Onderzoek moet duidelijk maken hoe de bedrijven op dit moment scoren op het gebied van duurzaamheid. Vervolgens kan worden onderzocht welke maatregelen effectief, haalbaar en betaalbaar zijn. Nederlandse bedrijven zouden hierbij de technologie kunnen leveren.

Smart farming

Smart farming staat ook op de lijst met prioritaire onderzoeksthema's. Daarnaast is er in het Zuid-Amerikaanse land behoefte aan melkveehouderij-onderwijs op hbo- en wo-niveau en aan praktische trainingen. Er zou kunnen worden gekeken naar het oprichten van een modelboerderij.

WUR-onderzoeker Zijlstra is ervan overtuigd dat Nederlandse bedrijven, bijvoorbeeld door financieel te participeren in deze onderzoeken, op langere termijn hun afzetmarkt in de vruchtbare landbouwregio fors kunnen vergroten.

In de zuidelijke deelstaten van Brazilië is al een groot aantal Nederlandse agrobedrijven actief. Voorbeelden zijn CRV, De Heus, Trouw Nutrition, DSM, Lely en Rabobank. De samenwerking met WUR en zuivelketen is overigens nog niet rond. De Braziliaanse coöperatiebesturen moeten nog groen licht geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer