Claas kleurt Noord-Amerika groen

Lexion-combines voor de Noord-Amerikaanse markt worden sinds 2001 gebouwd in Omaha, in de staat Nebraska. Geleidelijk breiden de activiteiten van Claas Omaha uit. Nieuwe Oogst nam een kijkje.

Claas+kleurt+Noord%2DAmerika+groen
© Hendrik Begeman

Claas is al decennia actief op de Noord-Amerikaanse markt, vooral met hakselaars, en sinds 1979 met een eigen hoofdkwartier in Columbus, in de staat Indiana.

In 1999 startte Claas op fiftyfiftybasis een joint venture met het Amerikaanse Caterpillar. Dit hield in dat Claas de Caterpillar-rupstrekkers in Claas-groen op de Europese markt zou brengen en dat Caterpillar de Claas Lexion-maaidorsers in het Caterpillar-geel en onder de naam Lexion op de Amerikaanse markt zou brengen.

Assemblagefabriek

Hiervoor werd in Omaha op gelijkwaardige basis een assemblagefabriek neergezet voor de Lexion-combines. Dit duurde tot 2002, toen Caterpillar zijn landbouwactiviteiten beëindigde en Claas ook de andere helft van de fabriek overnam. De maaidorsers bleven wel hun Caterpillar gele kleur behouden en werden via het bestaande dealernetwerk op de markt gebracht.

Zo'n 60 procent van de maaidorsers heeft TerraTracs

Veel componenten werden vanuit de fabriek in het Duitse Harsewinkel aangevoerd en in Omaha geassembleerd. Maar met het toenemen van het aantal te bouwen maaidorsers werden geleidelijk meer componenten van Amerikaanse toeleveranciers betrokken. Op dit moment is 65 procent van de componenten van Amerikaanse makelij. De kern van de machine, het dorsgedeelte en de aansturingselektronica komen nog steeds uit Harsewinkel.

Het aantal verkochte maaidorsers is in zeven jaar verdubbeld. Door de jaren heen is er een subtiele overgang geweest van Cat Lexion via Lexion naar Claas Lexion.

Verbouwing

De fabriek is nu wegens een verbouwing gesloten. Deze wordt omgebouwd voor de nieuwe serie Lexions uit de 7000- en 8000-serie. Dat houdt tevens in dat Claas afscheid neemt van het Caterpillar-geel en dat wordt overschakelt op het bekende Claas-groen. Op zich logisch, want andere Claas-producten, zoals de veel verkochte hakselaars, zijn ook groen.

Mede door de natte oogsten van de afgelopen jaren zijn de Amerikaanse en Canadese boeren erg gecharmeerd van rupsonderstellen. Om die reden wordt 60 procent van de maaidorsers op Claas zijn eigen TerraTracs geleverd. Die worden in het Duitse Paderborn gemaakt.

Hoofdvestiging

In 1999 is de hoofdvestiging Claas of America overgeplaatst van Columbus (Indiana) naar Omaha en is de vestiging in Columbus ingericht voor de onderdelendistributie. Beide vestigingen zijn strategisch gekozen. Columbus zit kort bij grote distributienetwerken van de grote pakketdiensten en Omaha ligt centraal in het Midden-Westen bij de mais- en graanvelden.

Naast de maaidorsers en hakselaars begint Claas de trekkers er aan de man te brengen. Met de Xerion is de fabrikant er al een tijdje actief. Aanvullend heeft Claas vorig jaar de Axion-series 800 en 900 er gepresenteerd en dit jaar wordt ook de 900 TerraTrac geïntroduceerd.

De vestiging in Omaha biedt werk aan vierhonderd personen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer