Bio%2Dbeurs+is+stoomcursus+voor+korte+ketens
Achtergrond
© Peter Smit

Bio-beurs is stoomcursus voor korte ketens

De Bio-beurs is bedoeld voor iedereen die professioneel geïnteresseerd is in biologisch. Maar ook gangbare boeren die hun ketens willen verkorten of vergroenen zijn er aan het juiste adres. Daarnaast vinden handelaars, verwerkers en winkeliers er hun plek.

Het wil daarom zeker niet zeggen dat de beurs, die inmiddels zijn dertiende editie beleeft, alleen een hoogmis voor bioboeren is. Beursvoorzitter Kees van Zelderen: 'De helft van de gangbare boeren komt voor kennis op de beursvloer.' Er valt heel wat op te steken op 22 en 23 januari in Zwolle, ook als boeren deels willen vergroenen. 'Ik noem het een innovatieve kraamkamer, waar veel kennis en kunde te halen is', zegt de oud-Biohuis-bestuurder.

Een onderbelicht motief om de beurs te bezoeken is bijvoorbeeld het streven naar kortere ketens. 'Iedereen voelt wel aan dat daar het verdienmodel ligt. Veel partijen die op de beurs staan zijn hierin gespecialiseerd', zegt Van Zelderen. Toch vormen diezelfde bedrijven niet de aanleiding voor de inhoud. 'We maken eerst het programma. De bedrijven volgen daarna pas.'

Voorbeelden van innovatiekracht

Goede voorbeelden van die innovatiekracht zijn de BioMechaTech-hal en een hal voor verzorging en gezondheid. De BioMechaTech-hal was er in 2018 voor het eerst, met een meet-and-greet-terras en stands met techniek en mechanisatie voor de biologische landbouw.

We haken in op de nieuwe vraag en marktontwikkelingen

Kees van Zelderen, oud-bestuurder Biohuis

En hoewel de beurs niet bedoeld is voor consumenten – 'Die weren we, want met 10.000 vakbezoekers zitten we al vrij krap in ons jasje' – klinkt Pureness Beauty, Wellness & Health toch wel sexy voor burgers en buitenlui. 'Pureness is twee jaar geleden geïntroduceerd als exclusief nieuw onderdeel voor gecertificeerde beauty- en lifestyleproducten', duidt Van Zelderen. 'Hiermee haken we in op de nieuwe vraag en ontwikkelingen uit de markt.'

Persoonlijke ontmoeting

De meerwaarde van de Bio-beurs is de persoonlijke ontmoeting. Van boer, via handel en verwerking tot en met winkeliers en consument. Ook adviseurs en onderzoekers komen er kennis delen.

De beursvloer is de plek om collega's of klanten te ontmoeten en daarnaast geïnspireerd te raken door inhoudelijke workshops, productinnovaties en culinaire masterclasses. Er zijn in totaal meer dan 350 bedrijven vertegenwoordigd op de Bio-beurs, waaronder flink wat nieuwe bedrijven.

89 procent van de bezoekers die de beurs vorig jaar bezochten, was actief in de biologische sector of geïnteresseerd om met bio aan de slag te gaan. Ook dit jaar is er daarom weer een waaier aan inhoudelijke workshops. Hier kunnen bezoekers hun kennis vergroten en verdiepen.

Pittige discussies

En omdat bio versus gangbaar nogal eens de aanleiding vormt voor pittige discussies in de sector, mogen deze ook op de Bio-beurs worden gevoerd. Want hoe geef je de omslag van de landbouw in Nederland in het algemeen en de biologische landbouw in het bijzonder vorm?

Een panel, met onder meer het veelbesproken D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, gaat in gesprek met boeren over de rol van de biologische sector in deze transitie. Zijn gesprekspartner is ook geen onbekende. Als stikstofhoogleraar verwierf Jan Willem Erisman nationale bekendheid. En als directeur van het Louis Bolk Instituut werkt hij aan de landbouw van de toekomst. Gespreksleider is Michaël Wilde, de nieuwbakken directeur van ketenorganisatie Bionext. Als ex-manager duurzaamheid bij Eosta schikt hem dit wel.

Oud-BioVak-man Sjoerd de Hoop pleit ervoor om De Groot met open armen te ontvangen. 'Voor een pittig gesprek, dat wel.' De Hoop vind sowieso dat er meer gepraat mag worden op de beursvloer. 'Wat hebben we op orde in onze bedrijfsvoering? Waarin moeten we nog stappen zetten als sector? Als je zeg maar drie jaar lang niks gedaan hebt, is er werk aan de winkel.'

Ondernemersplein biedt kansen aan jonge boeren
Op speciale themapleinen worden actuele zaken uitgelicht. Zo biedt het Ondernemersplein kansen aan startende ondernemers. Zij kunnen zelf een bedrijf oprichten en daar kennis over opdoen, of in contact komen met ondernemingen die ter overname worden aangeboden. Jonge ondernemers kunnen er hun producten presenteren. Datzelfde gebeurt door bedrijven op het Foodplein, Streekplein en Demeterplein. De biologische sector loopt voorop in kennisontwikkeling. Het Kennisplein deelt deze. Het Bio-meerwaardeplein biedt pluimveehouders en geïnteresseerden de mogelijkheid om kennis te maken met de biologische pluimveeketen van begin tot eind.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer