Nieuwe+kansen+met+nieuw+koppel+hennen
Nieuws
© Koos van der Spek

Nieuwe kansen met nieuw koppel hennen

Maatschap Van Os in het Groningse Uithuizermeeden heeft dinsdag een nieuw koppel Dekalb-hennen ontvangen. 'Nieuwe ronde, nieuwe kansen', reageert Dirk van Os.

Eigenlijk had het vorige koppel tot 2 januari in productie moeten blijven, maar 26 november werd de stal al leeggedraaid. 'De eierkwaliteit was tot het einde toe goed, maar de eierproductie viel in totaliteit wat tegen', zegt Van Os.

Dit koppel werd in juli 2018 opgezet, toen de temperatuur boven de 30 graden Celsius lag. De ondernemer wijt het vooral daaraan dat het koppel nooit goed in productie is gekomen. 'Als de omstandigheden zijn zoals ze toen waren, dan kun je uiteindelijk weinig doen om je hennen toch goed aan de leg te krijgen.'

Goed op stok

Het nieuwe koppel Dekalb-hennen is nu zeventien weken oud en is nog maar een paar dagen op het bedrijf, maar Van Os toont zich een tevreden man. 'Het weer tijdens het transport was mooi, het koppel ziet er uitstekend uit en de dieren gaan goed op stok zoals we dat graag zien.'

De extra tijd die er nu was tussen beide rondes in gebruikte de ondernemer om mestschuiven te installeren. 'Daar hadden we nu mooi even de tijd voor.' De mestschuif doet nu het werk dat hij anders eens per maand met de hand deed.

Van Os zit samen met zijn broers en ouders in een maatschap. Ze hebben 43.800 Freiland-hennen en telen pootaardappelen, granen, uien, bieten en wortelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  21° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  20° / 14°
  90 %
Meer weer