Leergeld+legpluimvee+wordt+betaald+in+Nederland
Nieuws
© JOs Thelosen

Leergeld legpluimvee wordt betaald in Nederland

Huisvestingssystemen en andere technieken die in Nederland worden gebruikt voor de legpluimveesector, zijn later vaak ook toe te passen in andere landen. 'Het leergeld wordt betaald in Nederland', stelt Cor van de Ven.

Van de Ven is eigenaar van de Vencomatic Group, een bedrijf dat zich bezighoudt met de huisvesting, eierverzameling en klimaatbeheersing van pluimveebedrijven. Tijdens een sectorbijeenkomst legpluimveehouderij van NAJK gaf hij donderdag zijn visie op de ontwikkelingen in deze sector. Van de Ven verwacht dat het aandeel nichemarkten in Nederland zich nog verder uitbreidt en dat andere landen deze ontwikkeling volgen.

Van de Ven doelt hiermee op concepten als Rondeel en het biologisch segment. Verder verwacht hij dat emissies in Nederland vanuit stallen continu gemeten gaan worden, waarbij ondernemers zelf kunnen kiezen voor technieken om aan de regelgeving te voldoen.

Robotisering

Robotisering en het gebruik van 'vision' zal verder een vlucht nemen. Vision brengen zichtbare en onzichtbare eigenschappen van eieren in beeld, zoals haarscheurtjes in eieren. Ook verwacht hij dat technieken zoals geslachtsbepaling in het ei, onder maatschappelijke druk, een opmars zullen maken.

Een van de landen waar Nederlandse technologische innovaties, enkele jaren later, direct kunnen worden overgenomen is het Verenigd Koninkrijk. Volgens salesmanager Ruud van der Heijden is het Verenigd Koninkrijk daarom een heel interessante markt voor de Vecomatic Group.

Marktleider Tesco stopt vanaf 2025 met de verkoop van kooieieren. Het aandeel vrije uitloopeieren in het land is met meer dan 50 procent relatief groot. Het segment scharrel bestaat hier nog bijna niet, maar daar gaat verandering in komen nu Tesco hierop gaat overschakelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer