Familie Dorresteijn kiest bewust voor Freiland

Familie Dorresteijn uit Opheusden heeft twee Freiland-stallen. De leghennenhouders overwogen om te schakelen naar biologisch, maar deden dat toch niet. Want de grondprijzen in de Betuwe stijgen fors, vooral door de laanbomenteelt.

Familie+Dorresteijn+kiest+bewust+voor+Freiland
© Dick van Doorn

Leghennenhouders Cees (25) en Mariëlle (23) Dorresteijn uit Opheusden zitten samen met zijn ouders in maatschap. 'In 2016 zijn we in de maatschap gekomen', vertelt hij. 'Mijn ouders hebben al vanaf 1977 leghennen.' Zijn ouders hebben al diverse rassen gehad, onder meer Isa Brown, LSL en Lohmann. Sinds 2015 hebben ze Dekalb White-hennen.

De jonge hennen komen al sinds 1977 van broederij Het Anker in Ochten. 'Voor we nieuwe hennen krijgen, gaan we altijd even op bezoek. Ons bezoek is meer een extraatje. Om de kwaliteit van de jonge hennen maken wij ons eigenlijk nooit zorgen', zegt de jonge ondernemer.

Duitse markt

De witte eieren gaan naar Kwetters en zijn voor de export naar Duitsland. De Dekalb White-hennen bevallen de leghennenhouder goed. 'De voeropname per hen per ronde is enkele grammen lager dan ik gewend was, dus de voerconversie is beter dan voorheen. De cumulatieve voerconversie van de Dekalb White op 74 weken is volgens de legkalender 2,22. De ei- en schaalkwaliteit zijn erg goed. Deze hennen komen makkelijk in productie en trekken goed door naar een legpercentage van 97 procent.'

Meestal gaan wij voor wij jonge hennen krijgen, even naar de opfokker toe

Cees Dorresteijn, leghennenhouder in Opheusden

Het aantal eieren per opgehokte hen ligt volgens de legkalender op gemiddeld 320 eieren op 74 weken leeftijd. De familie Dorresteijn zit hier ruim boven.

Fipronil

Twee jaar geleden had de leghennenhouder pech wat het verboden middel fipronil betreft. 'We hebben één koppel geruit. Daarna heeft dat koppel nog goed doorgelegd', vertelt hij. 'De Dekalb is een makkelijk te managen hen. Ook van buitennesteieren hebben we weinig last.'

In 1997 besloten de ouders van Dorresteijn met één twintig jaar oude stal over te stappen naar Freiland-hennen. Omdat in 2006 een overdekt uitloopgedeelte aan de stal bij Freiland-hennen verplicht werd, schakelden ze weer terug naar scharrelhennen. 'In 2006 besloten ze om toch de overkapping aan de stal te maken en weer over te stappen naar Freiland', vertelt de jonge ondernemer.

In 2017 kozen zijn ouders ervoor om ook de nieuwere scharrelstal uit 1997 om te bouwen naar een Freiland-stal. 'We hebben nog wel even gekeken of biologisch een optie was, maar daar bleken we te weinig hectares voor te hebben.'

Grond

Grond aankopen was geen optie. 'Sowieso komt hier niet veel grond beschikbaar en de prijzen lopen hier al op richting de ton per hectare. Ook omdat hier veel vraag naar grond is natuurlijk van fruit- en laanboomtelers.'

Meteen met het ombouwen naar de Freiland-stal werd het asbest van de daken gehaald. De leghennenhouder is blij dat hij dit heeft gedaan aangezien hij per vierkante meter nog 4 euro subsidie kreeg. Nu is de pot voor asbestsanering leeg.

Volièresysteem

De oudere gerenoveerde stal uit 1977 is relatief laag en heeft een Vencomatic-volièresysteem. Bijzonder is dat in beide zijwanden van het overdekte uitloopgedeelte niet één, maar twee schermen zitten. Het bovenste scherm kan automatisch worden opgerold ter ventilatie van de stal. Het onderste scherm is puur bedoeld als uitloopmogelijkheid voor de leghennen. 'Dit systeem bevalt zo goed dat we het in 2017 in onze nieuwere stal ook maar hebben toegepast. Groot voordeel ten opzichte van één groot rolscherm is dat het veel minder tocht in de stal en het stalklimaat is veel beter te beheersen.'

In beide zijwanden zitten twee schermen.
In beide zijwanden zitten twee schermen. © Dick van Doorn

In de nieuwere stal zit het Big Dutchman-volièresysteem. Volgens Dorresteijn is dit systeem van een goede kwaliteit. Hij vindt het overzichtelijk en goed schoon te houden. De familie maakt in de nieuwste stal sinds 2017 ook gebruik van een warmtewisselaar van Plettenburg.

Eierinpakker

Verder investeerde de familie onlangs in een nieuwe Moba 70-eierinpakker. 'De oude Moba was 38 jaar oud, dus die was echt aan vervanging toe.' In 2011 kocht de maatschap een traystapelaar, de ANT10 van Kletec.

In het eierlokaal staat een nieuwe Moba 70-eierinpakker.
In het eierlokaal staat een nieuwe Moba 70-eierinpakker. © Dick van Doorn

Sinds januari van dit jaar gebruikt Dorresteijn Lay-Insight op advies van zijn mengvoerbedrijf AgruniekRijnvallei. 'Het programma rekent vrijwel alles automatisch uit en is overzichtelijk. Nu moet ik nog veel handmatig invoeren, maar ik ga ervan uit dat dit op termijn allemaal automatisch zal gaan.' Door Lay-Insight ziet hij soms dat hij zaken moet aanpassen in de stal. Dat is handig volgens de ondernemer.

Eerste met bovengrondse mestafvoer
Buiten de leghennenstallen van de familie Dorrestijn in Opheusden staat een warmtewisselaar van Plettenburg die warme stallucht en koude buitenlucht aantrekt. Het principe berust op geleiding, waarbij warmte door een scheidingswand wordt overgedragen met als doel warmteterugwinning. De warmtewisselaar is gelijktijdig geplaatst met het upgraden van de nieuwste Freiland-stal in 2017. Met de warme lucht wordt de mest op de mestbanden gedroogd. De mest wordt na het drogen afgedraaid met het bovengrondse vlakke mestafvoersysteem van Big Dutchman. Dorresteijn: 'Wij waren in Nederland een van de eersten met dit bovengrondse mestafvoersysteem, dat je nu overigens al veel meer ziet.' Via dit bovengrondse afvoersysteem wordt de mest via een transportband in een speciale mestloods gedraaid. In deze mestloods wordt de mest nog verder nabelucht. Deze droge mest gaat vervolgens naar DEP in Moerdijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer