Plant wat bomen en word parttime boswachter

De afgelopen feestdagen waren we met de hele familie in Nederland. Hoewel we enigszins voorbereid waren op een mogelijke ontvangstcommissie, bestaande uit protesterende boeren op Schiphol, bleef ons dat bespaard, waardoor we onze weg snel konden vervolgen.

Plant+wat+bomen+en+word+parttime+boswachter
© Eigen foto

'Snel op de weg', ja, dat nog wel. Want als ik het goed begrijp, kan er weer volop worden gebouwd – waar dat natuurlijk nog mogelijk is –, zodra we weer netjes 100 kilometer per uur gaan rijden in dit nieuwe jaar. De boer wordt wellicht ook nog beloond met een behoud van 52 procent van de veestapel in plaats dat die wordt gehalveerd.

Het is niet echt vreemd dat een enkele politicus met een beetje boerenhart bedankt voor de eer en zijn lidmaatschap van de gevestigde partij opzegt omdat hij zich niet meer kan vinden in het beleid. Misschien is het tijd voor een nieuwe 'Boer Koekoek' en een Boerenpartij. Die zou prima passen tussen die andere 28 partijen die Nederland rijk is. Dat zo'n Boerenpartij een zetel zou winnen tijdens de landelijke verkiezingen, zou mij niet verbazen. Maar dit terzijde.

'Een stikstofprobleem, dat hebben jullie zeker niet in Canada?' is mij menigmaal gevraagd, toen ik in Nederland was. Ik kon bevestigen dat we daar nog geen last van hebben. Eerlijk gezegd ben ik er voorlopig ook nog niet echt bang voor. We hebben namelijk maar 150.000 mondjes te voeden op een oppervlakte ter grootte van Nederland.

Misschien is het tijd voor een nieuwe 'Boer Koekoek' en een Boerenpartij

Hans Wesseling, akkerbouwer in Canada

Een totaal andere wereld zoals het lijkt, maar ergens toch ook een beetje hetzelfde, de stikstofproblematiek dan even buiten beschouwing gelaten. CO2-belasting betalen we hier ook. Niet omdat we te veel uitstoten, maar omdat het gewoon een gemakkelijke manier is om de staatskas te spekken.

Met het aanplanten van kleine bosjes schijnt men de CO2-uitstoot overigens te kunnen neutraliseren. Althans, dat doen een paar Vlaamse wetenschappers ons geloven. Het is ook weer zo'n uitspraak die past binnen het populaire denkbeeld van onze klimaatgoeroe Greta Thunberg. Waarom testen ze dat niet met een veld suikerbieten? Waarschijnlijk omdat ze de uitkomst al wel weten.

Dus, heeft u nog een stukje land over dat toch al niet kon worden beteeld, dan ligt hier de kans om een graai te doen in de Europese subsidiepot. Plant wat bomen en word er parttime boswachter bij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer