CO2-uitstoot en klimaatidealisten

Je kunt vandaag de dag geen nieuws meer lezen of de koppen staan vol over CO2-uitstoot en klimaatverandering. De propaganda der klimaatidealisten schijnt zijn vruchten af te werpen, want horden studenten/activisten lijken de straat op te moeten gaan om te demonstreren voor een schoner klimaat. Alsof de Derde Wereldoorlog net is uitgebroken.

CO2%2Duitstoot+en+klimaatidealisten
© Eigen foto

Dat onze aarde al miljoenen jaren aan verandering onderhevig is, doet niet ter zake. Nee, de vervuiler moet betalen, want met dat geld denken ze goede dingen te doen. En, zoals het oude liedje luidt, zijn wij in de landbouw weer een van de grote vervuilers. Zo is het namelijk gemeten.

Maar als we dan toch aan het meten zijn, wie zijn degenen die zo veel schone lucht en zuurstof produceren? Juist, ook dat is de landbouw. Met al die gewassen die we produceren, blijken de waarden aan schone lucht die we produceren, vele malen groter te zijn dan wat het hele Amazonegebied produceert. Het hart van onze aarde, zoals ze dat noemen.

Ik zou daar graag de rekening van willen indienen. Maar bij wie kan ik dat doen? Bij onze heren aan de top hoef ik niet aan te kloppen. Die vinden dat maar een bijkomstigheid, een gewone zaak. Daar gaat het niet over. Nee, we gooien gewoon wat carbontaks of CO2-belasting op onze toch al relatief lage fossiele brandstoffen waarmee we die gewoon duur houden. Hiermee dragen we ons steentje bij aan een schonere aarde.

De doelstelling goedkoop voedsel produceren schijnt te worden vervangen door milieubewust voedsel produceren

Hans Wesseling, akkerbouwer in Canada

Met andere woorden: rijd nog maar een rondje extra met uw trekker over het land, want hiermee steunt u de idealistische doelstelling. U betaalt ervoor, wat u vrijwaart een vervuiler te zijn. Zoals onze regeringsleiders ertoe bereid zijn extra voor een vlucht naar het buitenland te betalen voor een gezellig onderonsje.

De doelstelling goedkoop voedsel produceren schijnt te worden vervangen door milieubewust voedsel produceren en velen in het rijke Westen zijn bereid daar extra voor te betalen. We moeten niet vergeten dat er nog een grote bevolkingsgroep is die gebaat is bij goedkoop en gezond geproduceerd voedsel. Maar daar schijnt de focus niet meer op te liggen.

Nee, onze welvarende idealistische doelstelling heeft op dit moment de hoogste prioriteit. Maar als het straks weer te laat is, zullen we wel weer de aangewezen groep zijn die het heeft veroorzaakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer