Vleeskuikenhouder+richt+zich+op+kringlooplandbouw
Reportage
© Dick van Doorn

Vleeskuikenhouder richt zich op kringlooplandbouw

Pascal Groot uit Tuitjenhorn is de enige biologische vleeskuikenhouder van Noord-Holland en wil zijn footprint laag houden. 'Vandaar dat onze mest naar biologische tuinderij De Lepelaar gaat, hier nog geen kilometer vandaan', zegt hij.

De houten stallen op het erf van Pascal Groot in Tuitjenhorn volstaan nog prima. 'Als je ze maar bijhoudt en ieder jaar verft, dan kun je zelfs een houten stal nog lang goed houden', lacht de biologische vleeskuikenhouder. De stallen die zo'n 500 vierkante meter groot zijn, werden door zijn vader Ger in de jaren zeventig gebouwd. In de twee stallen zaten tot 1999 in totaal 26.000 gangbare vleeskuikens. In 1999 stapte Ger Groot over naar biologische vleeskuikens met uitloop. Naast vleeskuikenhouder was hij vollegrondsgroenteteler.

De biologische vleeskuikens gingen destijds naar Pieter van Meel die het vlees onder meer leverde aan Nutricia Engeland voor in babyvoeding. 'Toen dat stopte, zijn wij vanaf 2006 gaan leveren aan KemperKip en dat doen we nog steeds', zegt Pascal Groot. Hij besloot geen agrarische opleiding te doen, maar volgde een elektrotechnische opleiding. Daarna ging hij in loondienst bij een elektrotechnisch bedrijf en nu werkt hij nog steeds fulltime in de elektrotechniek naast het houden van vleeskuikens.

Maatschap

In 2008 kwam Groot in de maatschap met zijn ouders en in 2010 nam hij het bedrijf op de thuislocatie over met in totaal 9.600 biologische vleeskuikens. 'Ik richt mij als biologisch bedrijf steeds meer op kringlooplandbouw en een lage footprint. Zo gaat onze biologische mest naar het biologisch-dynamische tuindersbedrijf De Lepelaar in Sint Maarten op nog geen kilometer afstand van hier. De mest wordt afgevoerd op basis van een gesloten beurs.'

Hier in Noord-Holland heb je geen gespecialiseerde pluimveedierenarts

Pascal Groot, biologische vleeskuikenhouder in Tuitjenhorn

Pascal Groot heeft 9.600 biologische vleeskuikens.
Pascal Groot heeft 9.600 biologische vleeskuikens. © Dick van Doorn

Maar ook wat de aanvoer en de afzet van de andere producten betreft zit de ondernemer in een ideale situatie naar eigen zeggen. De Kemper Landhoen-kuikens komen van Kuikenbroederij Morren in Lunteren, dus binnen een straal van 125 kilometer. Voorheen kwamen de kuikens uit Frankrijk, dus hadden ze een veel grotere footprint.

Afstanden

De afzet van de biologische vleeskuikens is bij slachterij KemperKip in Uden, dus iets verder met zo'n 170 kilometer. Het voer kwam, tot de overname door Reudink, een dochteronderneming van ForFarmers, van Van Gorp Bio. Het voer moet nog de grootste afstand afleggen met ruim 180 kilometer vanaf Lochem. Maar dan nog werkt de Noord-Hollandse vleeskuikenhouder al grotendeels volgens de kringloopgedachte.

'Zeker als je kijkt naar wat voor afstanden producten moeten afleggen bij sommige gangbare agrarische bedrijven. En ook nadat de dieren geslacht zijn, blijft de footprint relatief klein. KemperKip zet dit biologische vlees namelijk alleen af in Nederland en België.'

Uitloop

De uitloop van Groot beslaat zo'n 4 hectare. In totaal hebben de vleeskuikens per kuiken 4 vierkante meter. 'We zitten op kleigrond, dus het is supervruchtbare grond. Natuurlijk weiden wij de kuikens iedere ronde om, zodat het gras weer aan kan groeien. Omdat het klei is, is de grasmat zo weer dichtgegroeid. En ook omdat de kuikens de grasmat natuurlijk zelf bemesten.'

Als omheining om de 4 hectare uitloop heeft de vleeskuikenhouder merendeels gaas en een klein deel kunststof omheining. Voordeel van het kunststof gedeelte is dat het makkelijk verplaatsbaar is.

Aangepast rantsoen

De vleeskuikens krijgen een speciaal aangepast biologisch rantsoen dat wordt samengesteld door KemperKip. Groot hoeft niet, zoals bij sommige concepten het geval is, rekening te houden met een maximale daggroei, maar wel met het maximale gewicht per vierkante meter.

'In mijn geval is dat 25 kilo per vierkante meter sinds een jaar. Dat komt omdat wij sinds een jaar als biologische vleeskuikenhouders moeten werken volgens de EU-normen van Skal.' Een andere eis is dat een ronde minimaal zeventig dagen moet duren.

Drinksysteem

Sinds 2017 heeft Groot tweedehands drinklijnen van Impex. 'Belangrijkste reden om de ronddrinkers te vernieuwen, is dat het oude systeem te veel lekkages had. Dit systeem van Impex heeft nippels met lekbakjes. De bodembedekking blijft nu droger waardoor er ook nog eens minder kans op voetzoollaesies is.' Met regenachtig weer blijven de kuikens liever binnen zitten. 'Zodra ze vijf weken oud zijn, zetten wij de luiken open en kunnen ze volop naar buiten als ze willen.'

Wat de toekomst betreft weet de vleeskuikenhouder niet welke kant het op zal gaan. Er is sprake van dat op zijn locatie nieuwbouw komt. Een nieuwe locatie in Schagen is niet aan de orde omdat deze plaats geen intensieve landbouw meer toestaat. 'Mocht een van de kinderen het bedrijf toch voort willen zetten, dan denk ik erover om op termijn de volledige stalinrichting te moderniseren.'

Drie generaties Groot: Pascal, Joep en Ger Groot.
Drie generaties Groot: Pascal, Joep en Ger Groot. © Dick van Doorn

'Behoud studieclub van groot belang'
Biologische vleeskuikenhouder Pascal Groot uit Tuitjenhorn is blij met LTO/NOP-afdeling Noord-Holland. De afdeling houdt regelmatig studieavonden over actuele zaken in de pluimveehouderij. Groot is vol lof over zijn studieclub en vindt het van groot belang dat deze blijft bestaan. 'Naast algemene en specialistische kennis over pluimvee zijn de sociale contacten als boeren onderling van belang. Het is zo belangrijk dat je met collega-pluimveehouders kunt praten over actuele onderwerpen', vindt de biologische vleeskuikenhouder. De ondernemer noemt als voorbeeld dat er in Noord-Holland vrijwel geen enkele dierenarts is die echt gespecialiseerd is in pluimvee. In het oosten en zuiden van Nederland zijn die dierenartsen er volop. 'Als studieclub nodigen wij zo'n specialist bijvoorbeeld uit, zodat wij op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Zonder die mogelijkheid boeren wij steeds verder achteruit.'

Bekijk meer over:

Weer

  • Woensdag
    7° / 4°
    20 %
  • Donderdag
    10° / 6°
    70 %
  • Vrijdag
    9° / 4°
    10 %
Meer weer