Gemeente+en+LTO+brengen+potentie+Hollands+Kroon+in+kaart
Nieuws
© DIRK HOL

Gemeente en LTO brengen potentie Hollands Kroon in kaart

Gemeente Hollands Kroon en de lokale LTO-Noord-afdeling bereiden een studie voor om de potentie van de landbouw in Hollands Kroon in kaart te brengen. Beide willen daarmee een serieuze inspanning doen om de zelfbenoemde status van 'agrarische hoofdstad van Nederland' waar te blijven maken.

Voor het bewuste onderzoek hebben de gemeente en LTO een universiteit op het oog. 'Er komt momenteel heel veel op de agrarische sector af,' stelt bestuurslid Marbel de Graaf van LTO Noord. 'Om de uitdagingen in de biodiversiteit en de kringlooplandbouw goed aan te kunnen gaan, kunnen we eigenlijk geen hectare meer missen. Het risico van versnippering van landbouwgebieden ligt op de loer.'

De gemeente wil gehoor geven aan de vraag om meer duidelijkheid voor de agrarische sector. Karlijn Doedens van Omgevingsontwikkeling van de gemeente zegt dat ze het essentieel vindt een helder toekomstperspectief in beeld te hebben, waaraan de sector behoefte heeft. 'Een universiteit kan dat inventariseren en tegelijkertijd duiden met behulp van de bestaande kennis en ervaring', stelt Doedens.

Ideeën inventariseren

In de regio werden deze week vier infomatiebijeenkomsten gehouden door Bureau BRV, om de ideeën voor de toekomstige inrichting te inventariseren. Dit gebeurde naar aanleiding van het Gebiedsplan Wieringermeer dat deze zomer in de gemeenteraad is besproken.

Dat plan is opgesteld door de de gemeente, provincie Noord-Holland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het voorzag in eerste instantie 2.500 hectare extra ruimte voor de ontwikkeling van glastuinbouw en datacentra. In de raad werd dit areaal na een amendement verlaagd naar 750 hectare.

Onvrede

Daarnaast was er veel onvrede over het feit dat directe belanghebbenden niet of nauwelijks bij het opstellen van het gebiedsplan betrokken waren, legt De Graaf uit. 'Daarvoor zijn die bijeenkomsten deze week gehouden, waarbij de agrarische sector ook zijn stem heeft laten horen.'

Doedens merkt op dat Hollands Kroon het economisch belang van de landbouw voor de gemeente duidelijk erkent. 'Er komt veel op ons af. Ontwikkelingen die vaak veel ruimte vergen. Om goede afwegingen te kunnen maken, moeten we eerst een compleet beeld hebben van het perspectief voor de sector.'

De Graaf waardeert die opstelling. 'We voelden ons afgelopen zomer nog onvoldoende gehoord. De gemeente heeft onze kritiek ter harte genomen en we zijn blij dat we op dit vlak nu zij aan zij optrekken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer