Mentale+steun+voor+worstelende+Limburgse+fruitteler
Nieuws
© Twan Wiermans

Mentale steun voor worstelende Limburgse fruitteler

Fruittelers uit de gehele provincie Limburg kunnen een onafhankelijk en gratis coachtraject volgen om hun bedrijfsvoering tegen het licht te houden. NFO, LLTB, Fruitveiling Zuid-Limburg en de provincie Limburg zien de noodzaak hiervoor.

Eerder hebben deze vier partijen een intentieverklaring ‘Vitale Fruittelers in Limburg’ gesloten. Nu wordt gestart met de eerste fase van het project, waarin fruittelers in heel Limburg de mogelijkheid wordt geboden een onafhankelijk en gratis (bedrijfs)coachtraject te volgen.

Een ondernemer moet namelijk verder vooruitkijken dan één jaar, concluderen de beroepsorganisaties en provincie. Maar dat valt om allerlei redenen niet mee. Ze hebben daarom besloten samen te werken voor een toekomstbestendige fruitteeltsector.

Complex

Bij telers dienen zich doorgaans belangrijke vragen aan: Hoe houd ik mijn bedrijf vitaal? Kan ik inspelen op veranderende omstandigheden? Hoe kan ik meerwaarde creëren? En iets meer op de achtergrond misschien: Welke plek zie ik voor mezelf de komende jaren?

Het is echter niet altijd gemakkelijk om die vragen te beantwoorden, zo blijkt het. Bijvoorbeeld wanneer het aan tijd ontbreekt of omdat de situatie complex is. De invloed van het bedrijf op het gezinsleven is groot. Doorgaan of stoppen is dan regelmatig een belangrijke afweging.

Kracht

‘Een onafhankelijk coach, die zonder eigen belang met de fruitteler om tafel gaat zitten, kan net dat extra steuntje in de rug geven’, aldus de organisaties die het initiatief hebben genomen.

‘Doel van een coachingstraject is dat je een luisterend oor krijgt en vanuit je eigen kracht je toekomstvisie kunt bepalen. Samen met de coach zet je zaken op een rijtje en maak je een stappenplan.’

Keukentafel

De coaches die aan het project zijn verbonden, worden begeleid door Stichting Keukentafel. Deze stichting richt zich op onafhankelijke coaching aan agrarische bedrijven, ondernemers of gezinnen - zowel op bedrijfsmatig als op persoonlijk vlak.

De coaches werken op vertrouwelijke basis en hebben geen belang bij de keuzes van de fruittelers. Fruittelers die interesse hebben in het project kunnen zich voor 17 januari melden bij Leandra Schmitz van Arvalis.

NFO, LLTB, Fruitveiling Zuid-Limburg en de provincie hopen met dit project een professionele impuls te kunnen geven aan een sector ‘die onlosmakelijk verbonden is met Limburg’, zo schrijven ze.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer