John+Deere+wint+gouden+medaille+op+Agritechnica
Achtergrond
© LandbouwMechanisatie

John Deere wint gouden medaille op Agritechnica

Agritechnica in Hannover is de plaats om landbouwmachinenieuws en -trends te bekijken. Voorafgaand aan de beurs toonden grote fabrikanten in Kassel al hun noviteiten. John Deere wint met een nieuwe transmissie een gouden medaille.

Dit jaar moeten 445.000 bezoekers de poorten van Agritechnica in Hannover passeren, is de verwachting van de beursorganisatie. Dat er 12.000 minder bezoekers naar de beurs komen dan in 2017, wijdt zij aan het dalend aantal boeren in Duitsland en de rest van Europa.

Degenen die naar de beurs komen, zien in elk geval eAutoPowr. Deze elektromechanische traploze transmissie is door de noviteitencommissie van Agritechnica bekroond met een gouden medaille. De vinding komt van John Deere.

Elektromotoren

In deze traploze versnellingsbak zijn de hydraulische pompen vervangen door elektromotoren. Dat moet voor een hogere efficiëntie zorgen in vergelijking met de tot nu toe gangbare traploze transmissie met hydropompen. Daarnaast verwacht John Deere dat ook de onderhoudskosten lager zullen uitvallen.

Continental toont autonome vloot van kleine robotvoertuigen

Een generator in de trekker uit de vernieuwde 8R-serie voorziet deze eAutoPower-transmissie van elektriciteit. De generator levert niet alleen voldoende elektriciteit voor de transmissie, maar kan ook 100 kilowatt elektrisch vermogen leveren voor externe verbruikers. Je kunt daarmee elektrische assen aandrijven van aanhangwagens of halfgedragen ploegen. Dat zorgt voor minder slip en meer tractie.

Nieuwe trekkers

Fabrikanten introduceren weer nieuwe trekkers. Logisch, de motoren moeten weer schoner worden. Zo komt McCormick met een nieuwe trekkerserie met traploze transmissie naar Agritechnica. Een gangbare cvt, dat wel.

McCormick voorziet de vijf trekkers uit de X7.6-serie van een nieuwe Stage V-motor en voegt de 240 pk sterke X7.624 toe aan de serie. De zescilindermotor heeft een koppel van maximaal 983 newtonmeter. De joystick kende al een vrij te programmeren voorkeuzeknop. Daarvan komen er nu nog vier bij. Het stuur is met een druk op de knop elektrisch horizontaal verstelbaar.

Kubota

Trekkerbouwer Kubota voorziet de derde generatie van de M7-serie ook van Stage V-motoren, een Kubota viercilinder 6,1 liter krachtbron die in alle drie modellen van deze M7003-serie ligt. Ze hebben een vermogen van respectievelijk 130, 150 en 170 pk bij 1.900 motortoeren.

Om de nieuwe eisen te halen, zijn de trekkers uit de serie voorzien van EGR, een partikelfilter en SCR. De regeneratie-interval van het partikelfilter is opgeschroefd van drieduizend uur naar zesduizend uur.

Restart

Kies je niet voor een traploze transmissie maar voor een gangbare versnellingsbak, dan is de trekker voorzien van Xpress restart. Je kunt de trekker nu stoppen en de koppeling bedienen door de rem in te trappen.

Opvallend is de stap van Continental. Deze fabrikant van onder meer banden en aandrijfriemen laat tijdens Agritechnica een vloot van kleine robotvoertuigen zien die autonoom in samenwerking met elkaar een perceel kunnen bewerken. Daarvoor worden de kleine machines voorzien van werktuigen. Daarnaast kunnen ze het gewas controleren.

Gewasbescherming

Wat gewasbescherming betreft, komen verschillende fabrikanten met nieuwe mechanische machines voor de onkruidbestrijding. Dat doen onder andere Horsch, Amazone en Lemken.

Maar ook op het vlak van de spuittechniek staan de ontwikkelingen niet stil. Zo toont Dammann RSD een techniek waarbij de afstand tussen de spuitdoppen kan worden aangepast aan de rijafstand. De techniek is vooral interessant voor de onkruidbestrijding.

Afstand aanpassen

Voor RSD wordt er een extra uitschuifbare leiding op de spuitboom gemonteerd, waarbij de afstand tussen de dophouders met elektrisch bediende lineaire cilinders kan worden aangepast aan de rijafstanden van het cultuurgewas. Je kunt de spuitdoppen handmatig wijzigen, maar ook via gps op basis van een taakkaart of automatisch met een camera die de rijen herkent.

Elke spuitdop bestrijkt een strook van 20 tot 30 centimeter. Het onkruid tussen de rijen kun je dan verwijderen met de schoffelmachine.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer