Bio+Boerma+test+prototype+dubbele+uienlader
Achtergrond
© Niels van der Boom

Bio Boerma test prototype dubbele uienlader

Biologisch landbouwbedrijf Bio Boerma in Zeewolde rijdt dit jaar met een prototype van de dubbele uienlader van fabrikant SU-Tech uit Lelystad. De eerste resultaten stemmen positief.

Het jonge bedrijf SU-Tech introduceerde in 2017 een volledig eigen ontworpen uienlader, die een jaar later in serieproductie werd genomen. Dit jaar volgt het prototype van een dubbele lader. Het eerste ontwerp wordt komende winter verder geoptimaliseerd, zodat de lader voor oogstjaar 2020 in serie geproduceerd kan worden.

Volgens eigenaar Wouter Schoot Uiterkamp van SU-Tech heeft een lader voor twee zwaden van 150 centimeter meerdere voordelen. 'Je hoeft niet hard te rijden om een grote capaciteit te behalen. Dit komt de productkwaliteit ten goede.'

Zwaden

De machine is alleen geschikt voor zwaden van 1,5 meter. 'De kippers zijn nu na een werkgang vol. Wil je twee zwaden van 225 centimeter laden, dan is dit al na een halve gang. We zijn zeer te spreken over de eerste resultaten. Zo scheelt het laden van een extra zwad veel draaitijd op de kopakker. Voor wie jaarlijks minimaal 80 hectare uien oplaadt, kan een dubbele lader snel uit', stelt Schoot Uiterkamp.

Vanaf een areaal van 80 hectare kan een dubbele lader goed uit

Wouter Schoot Uiterkamp, eigenaar SU-Tech

Bio Boerma heeft voor de machine een 85 pk-trekker staan. Die kan de machine goed de baas. Hij rijdt rustig over het land, wat precies het doel is. 'Voor en na ieder scharnierpunt in de afvoer zijn looprollen gemonteerd. Hierdoor slaan de meenemers niet tegen het product', legt Schoot Uiterkamp uit.

'De lader gaat niet gooien bij een hogere draaisnelheid. Hij is 130 centimeter breed en daarmee 15 centimeter breder dan de afvoer van een enkele lader. In de praktijk is dit voldoende.' De dubbele uitvoering is niet zomaar twee machines aan elkaar bevestigd.

Klantwens

'Deze machine is naar klantwens gebouwd', vervolgt de ontwikkelaar. 'Er zitten drie zeefmatten in, waar dat er normaal twee zijn.' Zo heeft het product een extra val van 15 centimeter, waardoor meer blad en grond worden uitgezeefd. Hiervoor zijn drie kloppers in plaats van één gemonteerd.

De eerste zeefmat is vanuit de cabine in snelheid instelbaar. Door hem gelijk aan de rijsnelheid te laten lopen worden de uien volgens Schoot Uiterkamp netjes opgepakt.

De twee andere matten lopen iets langzamer. Vanwege de grotere wielen is de stuuruitslag kleiner, waardoor hij minder wendbaarder wordt dan een enkele lader. Ook zit er een andere as onder met oog op de nieuwe RDW-voertuigkeuring. Voor het gelijkmatig vullen van de afvoerband zijn de machinedelen iets in verstek gemonteerd.

Uit zwad laden

De prijs bedraagt niet het dubbele van een enkellader. De fabrikant krijgt al veel interesse van uientelers. SU-Tech blijft zich richten op het uit zwad laden van producten. Daar ziet Schoot Uiterkamp veel potentie in. Ook voor bijvoorbeeld aardappelen, eerstejaars plantuien en rode bieten.

Alle afgeleverde machines zijn voor dit jaar geüpdatet. Wanneer alle details op orde zijn, hoopt het bedrijf volgend jaar machines te gaan exporteren. In Nederland heeft het nu twee dealers: Bart Agro Mechanisatie voor Flevoland en Van der Maar in Groningen en Friesland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer