%27Doe+een+bakkie+met+wethouder+of+Statenlid%2E+Vinden+ze+pr%C3%A1chtig%27
Achtergrond
© Pixabay

'Doe een bakkie met wethouder of Statenlid. Vinden ze práchtig'

Veel boeren voelen zich niet gewaardeerd. Ze zijn gefrustreerd. Voelen zich onbegrepen door de maatschappij. Maar hoe kan je die onmacht omzetten in kracht? De waardering opzoeken en de kloof tussen de boer en burger dichten? Enkele gouden tips.

Melkveehouder Gerard van der Hulst uit Hazerswoude sprak tijdens de protesten met veel burgers. 'Stedelingen weten niets meer van het boerenleven. En onbekend maakt onbemind. We hebben dat grotendeels aan onszelf te danken. We lieten het misschien te veel over aan onze belangenbehartigers.'

Tijdens een van de protesten werd de veehouder, samen met een aantal collega's, uitgenodigd bij de fractie van Forum voor Democratie in Zuid-Holland. Dat was een openbaring, want de Statenleden hadden een enorme kennisachterstand over de agrarische sector. 'Maar ze boden ons een luisterend oor, waren geïnteresseerd en stonden open voor ons verhaal.'

Gesprekke broodnodig

Van der Hulst beseft dat dergelijke gesprekken met beleidsmakers broodnodig zijn. 'Ze staan erom te springen, ze willen gevoed worden door boeren. Deze gesprekken geven ook voldoening en waardering.'

Waardering krijg je vooral als je zelf in actie komt

Bernd Hietberg, dierenarts bij DAP Beilen

De melkveehouder heeft zich verenigd met een groepje boeren uit de regio. In twee- of drietallen gaan ze nu op de koffie bij hun gemeenteraadsleden, wethouders, beleidsmedewerkers en Statenleden. Wat is de gouden tip van Van der Hulst? 'Stuur een appje naar je wethouder of Statenlid en doe een bakkie met ze. Dat vinden ze echt prachtig. Hoe mooi zou het zijn als elke regio in Nederland zo'n clubje boeren heeft?'


Elkaar blijven voeden

Zelf nodigde Van der Hulst een Statenlid van D66 uit op zijn bedrijf. Het bezoek was een eyeopener voor deze Rotterdamse landbouwwoordvoerder. 'Ze kende de sector nauwelijks. Nu stuur ik haar regelmatig een appje met landbouwnieuws. Zo blijf ik haar voeden en zij mij.'

Dierenarts Bernd Hietberg van DAP Beilen juicht dergelijke initiatieven van boeren toe. Hij is een van de oprichters van Stichting Melkvee Drenthe. Dit platform probeert de kloof tussen boer en burger te dichten. 'Als een op de tien boeren actief communiceert naar burgers, dan zijn we al heel ver.'

Het platform inspireert boeren om hun verhaal te vertellen. Denk aan het schrijven van columns in regionale kranten, actief zijn op social media of het plaatsen van een melktap in een supermarkt. 'Boeren roepen vaak dat ze meer waardering willen, maar dat krijg je vooral als je zelf in actie komt.'

• Bekijk meer over het thema Stad en platteland


Hietberg is het met Van der Hulst eens dat een belangenorganisatie als LTO niet op eigen houtje de verbinding met burgers kan onderhouden. 'Daarvoor is er te veel verdeeldheid. Iedereen heeft andere behoeften.'

De dierenarts zette met zijn echtgenote www.hetkraampje.nl op. Boeren bieden hier hun producten aan en burgers kunnen hen vervolgens via een app vinden. 'Onze boeren produceren het beste voedsel ter wereld en ze zijn circulair. Mijn gouden tip? Vertel hoe goed je bezig bent', zegt Hietberg.

Oprecht geïnteresseerd

Volgens melkveehouder en aspergeteler Hans Nieuwenhuis uit Diepenveen zijn stedelingen nieuwsgierig. 'Het merendeel is oprecht geïnteresseerd in de herkomst van onze producten.' Dat de Randstedelingen de boeren zo steunden tijdens de protesten in Den Haag, versterkt zijn gevoel. Hij neemt het de burgers niet kwalijk dat ze onwetend zijn over de sector. 'Ik weet ook niet wat er allemaal in grote steden gebeurt.'

Van der Hulst zegt dat boeren nu moeten doorpakken in hun communicatie naar beleidsmakers en burgers. 'Tijdens de boerenprotesten waren zowel LTO-leden als niet-leden en Farmers Defence Force-aanhangers actief', zegt hij.

'De saamhorigheid onder boeren is groot en dat moeten we vasthouden. Vertel wat je allemaal doet voor de natuur, schoon water, weidegang, dierenwelzijn en noem maar op. Ik hoop dat dergelijke gesprekken zich als een olievlek in Nederland verspreiden', besluit de melkveehouder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer