%27Bij+voetbal+of+lokale+verenigingen+spreek+je+burgers%27
Achtergrond
© Ruud Ploeg

'Bij voetbal of lokale verenigingen spreek je burgers'

Praat jezelf geen minderwaardigheidsgevoel aan, zegt melkveehouder Gerald Aveskamp (53). 'Verander je mindset en wees trots op je bedrijf', is zijn tip.

Is er een kloof tussen de stedeling en burger? 'Nee', zegt veehouder Gerald Aveskamp uit Losser resoluut. 'Ik heb die vraag afgelopen week ook voorgelegd aan de burgers. Volgens hen is er geen kloof. Ze zijn juist heel nieuwsgierig naar onze sector.'

De veehouder heeft het idee dat veel boeren zich, ten onrechte, ondergewaardeerd voelen. 'Het is iets dat je jezelf aanpraat. Maar dat beeld klopt niet. Verander dus je mindset en wees trots op wat je doet!'

Volgens Aveskamp is het belangrijk dat boeren regelmatig van het erf afkomen en het contact zoeken met de burger. 'Ga naar de voetbalclub of lokale verenigingen en praat met mensen, je komt erachter dat ze jou waarderen.' Wel geeft hij toe dat de kloof tussen boeren en de 'extreme natuurmensen' is gegroeid.


Kennis uitwisselen

Aveskamp spreekt veel met burgers. Hij zit bijvoorbeeld in het VVD-bestuur van Noordoost-Twente en is lid van de Rotaryclub Enschede-Noord. Bij het laatste gezelschap treft hij mensen uit verschillende beroepsgroepen, van huisarts tot winkelier en van kaakchirurg tot makelaar. Ze wisselen vooral kennis uit, steunen goede doelen en vertellen over de ontwikkelingen in hun sector.

De veehouder nodigt de Rotary-leden vaak uit, bijvoorbeeld toen hij melkrobots en zonnepanelen op zijn bedrijf kreeg. Maar ook bij de omschakeling naar meer losse grondstoffen in het rantsoen kwamen ze op bezoek.

Kettingreactie

'Stedelingen hebben de behoefte om met ons in gesprek te gaan. En als ze door boeren worden geïnformeerd, dan zorgt dat voor een kettingreactie', zegt Aveskamp. Wel voegt hij eraan toe dat de boerenacties positief dienen te blijven. 'Anders brokkelt ons goede imago zo weer af.'

Wat de veehouder ook hielp in zijn communicatie naar burgers is de 'collegereeks agri business'. Hij volgde de studie op Universiteit Nyenrode. 'Het hielp mij om gefundeerde dialogen te voeren met mijn omgeving. Ik ben bovendien anders gaan kijken naar de kansen voor ons melkveebedrijf. Investeer dus in jezelf.'

• Bekijk meer over het thema Stad en platteland

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer