Zorgen+over+stikstof+in+Noord%2DNederland+blijven
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Zorgen over stikstof in Noord-Nederland blijven

Veehouders in Noord-Nederland hebben nog veel zorgen over hoe het regionale stikstofbeleid uitpakt. Dat bleek op een bijpraatbijeenkomst van de provincie Flevoland en uit een kritisch persbericht van de Drentse coalitiepartners.

Veehouders in Flevoland zijn sterk afhankelijk van de stappen die de buurprovincies zetten om nieuwe ontwikkelruimte te creëren en maken zich zorgen over die kwetsbare positie. Flevoland heeft geen stikstofgevoelige natuur, maar aan de overkant van de randmeren in Gelderland en Overijssel en verderop in Friesland is die er wel. Hoewel op afstand, kunnen ze daar wel degelijk last van hebben.

'Zijn wij een deel van de oplossing of onze collega's verderop een blok aan het been?', verwoordt melkveehouder Maarten Burgmans uit Dronten de gevoelens. Drukken ontwikkelplannen uit Flevoland op de stikstofruimte voor boeren in de andere provincies of is het zo te draaien dat de ontwikkelruimte in Flevoland hen daar juist meer lucht kan geven? Gedeputeerde Harold Hofstra kan nog geen uitsluitsel geven, maar zegt wel heel stellig dat in Flevoland niets wordt ingeleverd. 'Wij zien ook de zorgen van de mensen die hier willen doorgaan met hun bedrijf.'

Melding is geen vergunning

Die avond is het lot van de 140 Flevolandse bedrijven die op basis van een melding zich verder konden ontwikkelen nog onzeker. Juridisch gezien is een melding geen vergunning, legt een jurist van de provincie uit. 'Als we een verzoek tot handhaving binnenkrijgen, moeten we daar uiteindelijk gevolg aan geven.' Een dag later wordt bekend dat de melders toch een vergunning krijgen.

'Er is grote behoefte aan duidelijkheid, maar die krijgen we nog niet'

Ook de mogelijke vergunningplicht van het beweiden en bemesten rond natuur leidt tot veel vragen en opmerkingen. Er valt niet mee te boeren, zo klinkt het. Onrust is echt niet nodig, bezweert de provinciaal ecoloog Age Hellingwerf. 'Dat is wel het laatste waarover ik mij als boer in Flevoland zorgen zou maken.'

Drenthe

In Drenthe volgen coalitiepartners DAJK, FDF en LTO Noord Gedeputeerde Staten (GS), zegt LTO Noord-bestuurder Jan Bloemerts. 'Er is grote behoefte aan duidelijkheid, maar die krijgen we nog niet. We merken dat de provincie zwaar inzet op de gebiedsgerichte aanpak. Daar moet je dan veel vertrouwen in hebben.Terwijl wij zelf twijfels hebben of dat beleid juridisch wel houdbaar blijkt. Er liggen nog handhavingsverzoeken van milieuactivisten van voor de stikstofstop van mei.'

Bloemerts zegt zwaar in te zetten op het behoud van 'schotten' tussen de verschillende economische sectoren. 'We moeten voorkomen dat veehouders voor de aankoop van stikstofrechten moeten concurreren met bijvoorbeeld de industrie. Het is voor veel agrarische bedrijven financieel nu al zo moeilijk. Als die rechten onnodig duur worden, wordt dat het hem niet.'

Verspreid

Bloemerts wijst erop dat de drie Drentse stikstofgevoelige natuurgebieden Bargerveen, Fochteloërveen en Dwingelderveld verspreid liggen over de provincie. 'Dat maakt dat een gebiedsgerichte aanpak veel Drentse bedrijven raakt. Ik roep GS op vooral creatief te zijn, anders wordt het voor veel boeren hier heel erg lastig.'
Provinciale Staten Fryslân stemden woensdag in met het beschikbaar stellen van 1 miljoen euro voor een taskforce stikstof.

Via een motie van SP en FNP vroegen Provinciale Staten wel om dit bedrag te verhalen op het Rijk. Volgens de partijen is het Rijk er door haar beleid in het verleden verantwoordelijk voor.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer