POV+wil+ruimte+voor+dunne+fractie+in+derogatie
Nieuws
© nieuwe oogst

POV wil ruimte voor dunne fractie in derogatie

Wanneer Nederland de derogatie behoudt, is het ook de hoogste tijd dat daarbinnen ruimte komt voor de dunne fractie van varkensmest. Dat verzoek ligt er al jaren, geeft POV-voorzitter Linda Janssen aan.

De bemestingswaarde van de dunne fractie van varkensmest past goed bij de behoefte van die van grasland en mais. 'Voor zowel rundveehouders als akkerbouwers is het een waardevol product', zegt Janssen. 'Wanneer aanwending wordt toegestaan bij bedrijven die intekenen voor derogatie is dat een welkome aanvulling in het bemestingsplan en maken we een stap voorwaarts in kringloop.'

De dunne fractie van varkensmest geeft een extra opbrengt bij gras en mais en ook de milieukundige impact ervan noemt Janssen positief. 'Dit is allemaal wetenschappelijk onderbouwd.' Ze spreekt daarom in termen van 'discriminatie tussen varkens- en rundveemest'.

Meten met twee maten

Wat Janssen steekt is dat landbouwminister Carola Schouten lijkt te meten met twee maten. Enerzijds maakt zij openlijk gebruik van de krimp van de varkenshouderij, wat het voor Nederland makkelijker maakt om onder de emissieplafonds voor fosfaat en stikstof te blijven. De kansen op het behoud van derogatie worden daardoor vergroot.

Anderzijds zit er geen voortgang in de erkenning van de dunne fractie van varkensmest binnen de derogatie. 'We krijgen er maar weinig grip op', stelt Janssen. En dat noemt de POV-voorzitter jammer. De animo onder melkveehouders om deel te nemen aan de derogatie is tanende. 'Er moet beter gekeken worden naar wat de behoefte is van gewassen.'

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer