Bescheiden+start+exportseizoen+voor+uien
Nieuws
© Haijo Dodde

Bescheiden start exportseizoen voor uien

De export van Nederlandse uien van oogst 2019 is bescheiden gestart. Opvallend zijn de kleinere volumes die tot dusver naar West-Afrika zijn verscheept.

Vanuit Nederland is in de eerste zeven weken van het nieuwe afzetseizoen 103.000 ton uien naar het buitenland verkocht. In 2018 was dat in dezelfde periode ruim 20.000 ton meer en in 2017 zelfs 30.000 ton meer. Dit blijkt uit de exportcijfers van GroentenFruit Huis tot en met week 33.

Wat opvalt aan de exportcijfers, zijn de relatief kleine volumes die tot dusver naar West-Afrika zijn verscheept. Senegal kocht tot en met week 33 ongeveer 5.400 ton Nederlandse uien, dat was vorig jaar nog 11.900 ton. Ook Ivoorkust blijft achter. De exportteller naar dit Afrikaanse land staat voorlopig op 11.200 ton, terwijl in de eerste periode na oogst 2018 al 23.600 ton uien vanuit Nederland was aangekocht.

Later op gang

Het lijkt er vooral op dat de uienexport naar West-Afrikaanse bestemmingen later op gang komt dan voorgaande jaren. Ook Groot-Brittannië vraagt voorlopig minder uien dan voorgaande jaren. Het volume tot en met week 33 is 11.800 ton. Dat is bijna 5.000 ton minder dan vorig jaar in de eerste zeven weken van het exportseizoen.

Een lichtpuntje is de export van uien naar Brazilië. Dit is de grootste afnemer van Nederlandse uien tot dusver met 15.500 ton. Voorgaande jaren was Brazilië in de aflandperiode van de uien meestal niet of nauwelijks aan de markt.

Verloren marktaandeel

Voorzitter Gijsbrecht Gunter van de Holland Onion Association zei eerder al dat het voor de Nederlandse uienhandel een uitdaging wordt om verloren marktaandeel terug te veroveren. Na de tegenvallende oogst van 2018 is uiteindelijk 30 procent minder uien geëxporteerd. Een deel van de vaste afnemers van Nederlandse uien heeft daarom alternatieven moeten zoeken om aan de behoefte in eigen land te kunnen voldoen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer