VTA+verwacht+gemiddelde+uienopbrengst
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

VTA verwacht gemiddelde uienopbrengst

Op basis van proefrooiingen stellen de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) de gemiddelde uienopbrengst vast op 59,6 ton per hectare.

Dat is vergelijkbaar met het meerjarig gemiddelde en ruim hoger dan vorig jaar. De gemiddelde opbrengst kwam toen niet verder kwam dan 41,4 ton per hectare. VTA verwacht dat de totale uienoogst in Nederland ongeveer uitkomt op 1,2 miljoen ton. Dat is volgens de organisatie in overeenstemming met eerdere prognoses uit de uiensector.

VTA wijst op een grote spreiding in opbrengsten per hectare. Zowel regionaal als ook tussen percelen in de regio's zijn de verschillen groot. De mogelijkheid om te kunnen beregenen spelen daarbij een grote rol. In de proefrooiingen van VTA lopen de opbrengstbepalingen uiteen van 24,8 ton tot maximaal 84,7 ton per hectare.

Aandeel grof

In Noord-Nederland (vanaf Gelderland, Noord-Holland, Flevoland en noordelijker) meet VTA een gemiddelde opbrengst van 62,4 ton per hectare. Voor het zuiden is de opbrengstprognose in de bemonstering van september vastgesteld op 51,5 ton per hectare. Het aandeel grove uien (60 procent-opwaarts) bedraagt 57 procent en ook dat is op het niveau van het meerjarig gemiddelde.

Over het uienareaal meldt VTA op basis van de CBS-cijfers dat de totale uienareaal met 6,8 procent is toegenomen. Dat komt vooral voor rekening van uitbreiding van het areaal zaaiuien met 9,8 procent. Het areaal plantuien is afgenomen met 1,5 procent. Uitbreiding van de uienteelt vindt volgens VTA vooral plaats in de niet-traditionele teeltgebieden. In Zeeland is het areaal kleiner vanwege tegenvallende resultaten in voorgaande seizoenen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 12°
  20 %
Meer weer