Nieuwe+noteringen+geven+meer+inzicht+in+uienmarkt
Nieuws
© Anton Dingemanse

Nieuwe noteringen geven meer inzicht in uienmarkt

Marktanalysebureau DCA Markets komt vanaf deze week met nieuwe noteringen voor de spotmarkt en termijnmarkt van Nederlandse uien.

De spotprijsnotering voor uien is een gewogen gemiddelde van de wekelijkse beursnoteringen van Goes, Middenmeer en Emmeloord. De DCA Spotprijs Uien wordt elke donderdag vastgesteld. Het betreft een van-tot notering.

Op basis van de berekende spotprijzen worden ook vanaf deze week ieder week termijnprijzen voor uien bepaald. Voor alle resterende maanden in het seizoen berekent DCA de prijs voor levering op de laatste donderdag van de betreffende maand. De termijnprijs is de spotprijs met opgeteld een bewaarvergoeding van 0,175 euro per 100 kilo per week voor de resterende weken van het seizoen.

Bepalend voor prijsvorming

DCA wil met de notering voor de spotprijs de uienmarkt transparanter maken. De spotprijs moet representatief zijn voor de uien in Nederland en daarmee bepalend voor de prijsvorming in Europa. De termijnprijzen geven marktpartijen volgens DCA inzicht bij het maken van afspraken voor levering later in het seizoen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer