Opbrengst+brouwgerst+in+2018+lager
Nieuws
© Twan Wiermans

Opbrengst brouwgerst in 2018 lager

Door de droge zomer ligt de opbrengst van brouwgerst in Centraal Europa, het Baltische gebied en Scandinavië tussen de 30 en 40 procent onder het niveau van andere jaren. Ook de Nederlandse cijfers laten een daling zien.

De eerste cijfers geven aan dat de opbrengst voor Nederlandse wintergerst 15 tot 20 procent lager is dan het vierjarig gemiddelde en voor zomergerst ongeveer 10 procent. De kwaliteit van de gerst is dit jaar zeer hoog. De gerst heeft fraaie volgerstpercentages, een mooie sortering, is uitermate droog, blank en vrij van schimmels, schrijft het Nederlands Instituut Brouwgerst, Mout en Bier (Nibem).

Stijgende kosten

De lagere opbrengst heeft tot een significante prijsstijging van brouwgerst geleid, met als gevolg een wat nerveuze markt. Veel brouwerijen nemen een afwachtende houding aan en willen eerst de daadwerkelijke oogstgegevens zien.

De brouwerijen hebben overigens niet alleen te maken met een hogere prijs voor brouwgerst, maar zien ook dat energie- en transportprijzen stijgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer