Schouten%3A+afspraken+gemaakt+met+Landbouw+Collectief
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten: afspraken gemaakt met Landbouw Collectief

Het kabinet en het Landbouw Collectief hebben afspraken gemaakt om gezamenlijk de stikstofproblematiek aan te pakken. Dat maakte minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit woensdagmorgen bekend.

Schouten noemde in het debat in de Eerste Kamer over de Spoedwet dinsdag dat zij een akkoord heeft gesloten over stikstof met het Landbouw Collectief. De afspraken moeten helpen om de stikstofneerslag in Nederland omlaag te brengen en te werken aan een gezonde toekomst voor de boer in Nederland.

Een gedeeld uitgangspunt van het Landbouw Collectief en het kabinet is dat er geen generieke inkrimping van de veestapel komt en geen gedwongen sanering. Het kabinet gaat nog in gesprek met het Landbouw Collectief over een investeringspakket voor de landbouw waarbij boeren die door willen gaan op een duurzame manier kunnen doorgaan en boeren te helpen die willen stoppen op vrijwillige basis.


De landbouwsector heeft al veel gedaan aan het terugdringen van schadelijke emissies, maar een verdere reductie van de stikstofneerslag is nodig', stelt Schouten. Het kabinet en het Landbouw Collectief vinden elkaar in een pakket aan maatregelen zoals het aanpassen van het eiwitgehalte van het veevoer, koeien meer in de wei en technische maatregelen bij het uitrijden van mest.

Het kabinet deelt het standpunt van het Collectief dat boeren ook financieel in staat moet worden gesteld deze maatregelen te nemen.

Meldingen

Ook heeft het kabinet aangegeven dat bedrijven en activiteiten die onder het PAS een vrijstelling van de Natura 2000-vergunningsplicht hadden, gelegaliseerd worden. Dit geldt voor activiteiten waarvan de uitstoot de toenmalige grenswaarde van maximaal 1 mol per hectare per jaar niet overschreed.

Om de stikstofproblematiek op te lossen zijn alle partijen nodig. Het kabinet en het Landbouw Collectief hebben uitgesproken met elkaar in gesprek te blijven en verdere maatregelen uit te werken. 'Ik ben blij dat we tot afspraken zijn gekomen om gezamenlijk de stikstofproblematiek aan te pakken', zegt Schouten. ‘Hierdoor brengen we de stikstofneerslag in Nederland omlaag en werken we aan een gezonde toekomst voor de boer in Nederland.’

Maatregelenpakket

De komende periode werkt het kabinet en het Landbouw Collectief de afspraken gezamenlijk verder uit. Schouten zal de Tweede Kamer begin volgend jaar informeren over een uitgewerkt maatregelenpakket voor de landbouw, daar zal het Landbouw Collectief in januari ook bij worden betrokken. Het Landbouw Collectief, bestaat uit dertien organisaties, waaronder LTO Nederland, POV, FDF, NMV, Agractie en NFO.

• Klik voor complete verslag op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  60 %
Meer weer