Jonge+boeren+steeds+radicaler
Achtergrond
© Dirk Hol

Jonge boeren steeds radicaler

Jonge boeren ontkennen het stikstofprobleem en kiezen steeds vaker voor radicale acties. Dat blijkt uit het onderzoek de Staat van de Boer van dagblad Trouw.

De standpunten in het boerenprotest verharden, concludeert Trouw in de tweede editie van het onderzoek naar de boerenstand in Nederland dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Geelen Consultancy. Woensdag is opnieuw een landelijke actiedag aangekondigd, waarbij boeren zich aansluiten bij Bouw in Verzet, een actiegroep uit de bouw.

Ruim 73 procent van alle boeren ontkent het stikstofprobleem. Onder boeren jonger dan 40 jaar is dat bijna 82 procent. Ruim 95 procent is daarom voor acties, Ruim 65 procent omarmt de radicale koers van Farmers Defence Force (FDF).

Van de boeren is ruim 76 procent voor het blokkeren van provincie- of gemeentehuizen. Protesteren bij en blokkeren van de Tweede Kamer wordt door 63 procent gesteund.

Omslag

In vergelijking met hetzelfde Trouw-onderzoek in 2018 is er een duidelijke omslag te bespeuren onder boeren. Toen wilde ruim driekwart van de boeren vergroenen om een nieuwe toekomst op te bouwen.

'De destijds ervaren crisis is door de stikstofuitspraak van de Raad van State hard geland. Nog steeds voelen boeren zich niet gehoord. Maar ze wachten niet langer lijdzaam af en komen in verzet tegen de in hun ogen onrechtvaardige overheidsmaatregelen', aldus Trouw.

Rapportcijfer

Uit het onderzoek blijkt ook dat de waardering voor Landbouwminister Carola Schouten flink is gedaald. Anderhalf jaar geleden gaven boeren haar nog een 6,4 als rapportcijfer. Maar na het uitbreken van de stikstofcrisis en de miscommunicatie tussen haar en de provincies over de beleidsregels is het oordeel gedaald naar een 3,6.

De nieuwe politieke partij BoerBurgerbeweging kan ondertussen op brede steun rekenen. Ruim 56 procent van de ondervraagde boeren zegt dat er ruimte is voor een boerenpartij-nieuwe-stijl en 72 procent overweegt daar op te stemmen.

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer