Rechter verbiedt blokkades, acties FDF mogen doorgaan

Farmers Defence Force (FDF) mag woensdag actievoeren, maar de boeren mogen geen distributiecentra voor supermarkten platleggen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland besloten. Als er toch blokkades plaatsvinden dan moet FDF een dwangsom van 100.000 euro per locatie betalen.

De uitspraak volgt op het kort geding dat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aanspande om de acties van FDF vlak voor de kerst te voorkomen.

FDF voert naar eigen zeggen actie voor een betere prijs voor de producten van boeren. Om hun doel kracht bij te zetten, staan voor woensdag in het hele land acties gepland bij tientallen distributiecentra voor supermarkten.

Onbereikbaar

Het CBL is bang dat de FDF de distributiecentra gaat blokkeren, waardoor deze onbereikbaar worden voor vrachtwagens. Dit zou volgens de brancheorganisatie de bevoorrading van de supermarkten ernstig verstoren in aanloop naar de feestdagen.


Op zitting verklaarde de FDF dat zij de distributiecentra niet willen blokkeren. Wel zouden hun acties naar eigen zeggen voor ‘wat hinder’ kunnen zorgen. In een instructie aan de achterban schrijft FDF dat het niet de bedoeling is de wegen rond de dc’s te blokkeren.

De voorzieningenrechter heeft dinsdag besloten dat de FDF actie mag voeren, maar dat ze de distributiecentra niet plat mag leggen. Iedereen heeft het recht om te demonstreren. Hierbij is enige hinder niet te voorkomen.

Ernstige gevolgen

Een verbod op het veroorzaken van hinder zou dan feitelijk neerkomen op een verbod om te demonstreren. De voorzieningenrechter verbiedt wel acties die tot gevolg hebben dat distributiecentra platgelegd worden. De gevolgen hiervan zijn ernstig en de schade voor de supermarkten zou zeer groot zijn. Heel veel supermarkten, maar ook andere afnemers zoals zorginstellingen, worden dan gedupeerd.

De voorzieningenrechter neemt ook in haar beslissing mee dat de partijen nog niet concreet met elkaar in overleg zijn geweest. Als de FDF woensdag tóch distributiecentra platlegt, moeten ze een dwangsom van 100.000 euro, per locatie betalen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer