Kabinet ontbijt met boeren onder dreiging acties

Premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten hebben maandag in het Haagse Catshuis ontbeten met vertegenwoordigers van het Landbouw Collectief, waaronder LTO-bestuurder Trienke Elshof. Zowel de politici als de boerenleiders spreken van een vruchtbaar gesprek.

Geen van de betrokkenen heeft mededelingen over de inhoud gedaan. Wel is duidelijk dat de alle punten uit het plan van het Landbouw Collectief stuk voor stuk zijn besproken. Aalt Dijkhuizen, voorzitter van het collectief, vindt dan ook dat er 'een basis is gelegd' om op door te gaan. Of dit betekent dat er een overeenkomst is, staat niet vast. De partijen van het Landbouw Collectief bespreken vanmiddag de resultaten van het ontbijtoverleg. Daarna zullen zij inhoudelijk op het gesprek ingaan.

© Dirk Hol

Tijdens het gesprek is de vergelijking die FDF-voorman Marc van den Oever maakte tussen boeren en de jodenvervolging ook bepsproken. Landbouwminister Schouten wilde niet zeggen wat daarover is besproken, maar gaf aan dat het voor haar geen reden was de ontmoeting af te blazen. 'We spreken met het collectief, niet met één partij.'

Het Landbouw Collectief, een verbond van boerenbelangengroepen, kwam vier weken geleden met eigen plannen om de stikstofneerslag te verminderen en tegelijkertijd boeren te ontzien. Daar heeft verantwoordelijk minister Schouten vervolgens te weinig mee gedaan, klaagt het boerenbondgenootschap.

Het Landbouw Collectief liet weten zich 'buitenspel gezet' te voelen. Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF), die ook deel uitmaakt van het collectief, heeft er weinig fiducie in dat het kabinet de boeren tegemoetkomt.


Voor woensdag staan nieuwe acties op stapel, georganiseerd door Farmers Defence Force, een van de partijen van het collectief. FDF heeft laten weten dat het niet gaat om blokkades. Of deze acties doorgaan, liet Jeroen van Maanen van FDF, na het ontbijtoverleg in het midden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer