Voedselbranche wantrouwt Farmers Defence Force

Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) roept boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) op 'in wijsheid' te besluiten over 'aard en omvang' van acties aankomende woensdag. FDF ontkende maandag bij de kortgedingrechter de voedseldistributie op de korrel te hebben.

Voedselbranche+wantrouwt+Farmers+Defence+Force
© Johan Wissink

De koepelorganisatie van levensmiddelenproducenten in Nederland laat weten dat die de afgelopen tijd kennis heeft genomen van de komende actiedreiging door boerenactiegroep Farmers Defence Force. Die lijkt toch echt gericht op het verstoren van de Nederlandse voedsellogistiek.

Machteld van Weede van de FNLI laat weten: 'Wij erkennen en ondersteunen als FNLI zonder voorbehoud het belang van de Nederlandse land- en tuinbouw voor de voedselvoorziening en de nationale economie'.

Buitenproportioneel

Tegelijkertijd keurt de FNLI de aangekondigde acties af die eventueel de distributieketen buitenproportioneel zouden verstoren en daarmee niet alleen voedselproducenten en supermarkten, maar vooral ook de consument in de kerstperiode massaal kunnen raken. 'Waar het gaat om de aanpak van de stikstofproblematiek, zal het gesprek in Den Haag met overheid, politiek en stakeholders moeten worden gevoerd', benadrukt Van Weede.


Intussen ontkende Farmers Defence Force maandag tijdens de rechtszaak tussen de supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de actievoerende boeren dat zij de voedselbevoorrading woensdag wil platleggen. Het zou - deels - wel de bedoeling zijn om acties te houden bij distributiecentra van supermarkten. 'Maar van een voorziene blokkade is geen sprake', verzekerde woordvoerder en boer Jeroen van Maanen eerder al in de media.

Onzeker

Voor de rechter herhaalde FDF deze opstelling. 'De uitkomst van het kort geding is van belang voor hoe we de acties gaan inrichten. De acties zullen rechtmatig zijn', laat voorman Mark van den Oever weten. De supermarkten, onder aanvoering van koepelorganisatie CBL, zijn daar echter niet zo zeker van. Dat geldt ook voor FNLI en verskoepel GroentenFruit Huis, die die 80 procent van de agf-omzet vertegenwoordigt en zich vrijdag al uitsprak tegen acties die de voedselketen belemmeren.

Lees ook: GroentenFruit Huis: boerenactie leidt alleen maar tot verliezers

De FNLI, die ruim vijfhonderd bedrijven en negentien brancheorganisaties in de levensmiddelenindustrie vertegenwoordigt, laat weten geen plan B te hebben, mocht er toch overlast ontstaan. Maar woordvoerder Van Weede denkt dat individuele supermarktorganisaties zichzelf wel voorbereiden. 'Bijvoorbeeld door het eerder of anders beleveren van winkels, voor zover mogelijk.'

Terugkrabbelen

Intussen stelde de CBL-advocaat voor de rechter dat FDF terugkrabbelt. Volgens hem zijn er duidelijke actie-aanwijzingen en uitspraken van boeren die aantonen dat FDF de voedselvoorziening wel wil(de) platleggen. FDF reageerde door aan te geven geen risico te willen lopen op mogelijke dwangsommen. 'We blijven binnen de wet en maken de acties woensdagochtend om 6 uur bekend.' Tot die tijd hult de harde kern van het boerenprotest zich in stilzwijgen.


Uit een online peiling onder LTO-leden blijkt dat het gros niets voelt voor harde acties. Weliswaar geeft 71 procent aan bereid te zijn met acties en demonstraties de boerenlobby te willen ondersteunen, mits deze publieksvriendelijk en wettelijk toegestaan zijn. Nog geen 30 procent ziet iets in harde acties.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer