Bouwers+vragen+boeren+om+actie+op+woensdag
Nieuws
© Johan Wissink

Bouwers vragen boeren om actie op woensdag

Terwijl boerenactiegroep Farmers Defence Force de eerder aangekondigde acties bij distributiecentra van supermarkten heeft afgeblazen, roept bouwend Nederland de boeren op zich woensdag aan te sluiten bij hun landelijk protest.

De actie is een initiatief van Stichting Bouw in Verzet (BiV)dat de woensdag tot landelijke actiedag heeft uitgeroepen. De bouw vindt dat het kabinet nog steeds te weinig doet om snel uit de stikstof- en PFAS-crisis te komen.

Ze hebben boeren daarom opgeroepen zich massaal bij het protest aan te sluiten, nu Farmers Defence Force alle acties heeft afgeblazen uit vrees voor forse schadeclaims. FDF mag woensdag actievoeren van de rechter, maar met een beperking: ze mogen geen distributiecentra van supermarkten platleggen. FDF is boos over deze uitspraak en gaat in beroep tegen het vonnis.


Monddood

Als er woensdag toch blokkades plaatsvinden dan moet FDF een dwangsom van 100.000 euro per locatie betalen. Daarmee voelt de harde kern van het boerenprotest zich monddood gemaakt.

De uitspraak volgt op het kort geding dat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aanspande om de acties van FDF vlak voor de kerst te voorkomen. Maandag stelde de CBL-advocaat voor de rechter al dat 'FDF terugkrabbelde', uit 'claimangst'.

'Of los gegroepeerde boeren gehoor geven aan de fora-oproepen tot actie is dinsdagavond nog onbekend'

Solo-acties

Op sommige fora roepen boeren elkaar nu op om hun FDF-stickers te verwijderen en woensdag op eigen initiatief alsnog naar de supermarktdc's te rijden. Hiermee zouden de FDF-bestuursleden hun juridische aansprakelijkheid kunnen ontlopen. Zij hebben hun leden immers opgeroepen geen acties te houden.

Of los gegroepeerde boeren gehoor geven aan de fora-oproepen is dinsdagavond nog onbekend. Wel zijn circa twintig trekkers in de Haagse binnenstad gesignaleerd. Zij zouden 'optrekken' naar het Binnenhof, volgens het AD.

De ANWB waarschuwt intussen voor grote vertragingen op woensdag door snelwegprotesten van zowel bouwers als boeren.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer