Kosten+stroomtaks+voor+glastuinders+moeten+omlaag
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kosten stroomtaks voor glastuinders moeten omlaag

De regering moet kijken naar mogelijkheden om de extreme lastenstijging voor glastuinders door de invoering van de stroomtaks te verminderen en eventueel te temporiseren.

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdag een motie hiertoe aanvaard. De motie was ingediend door het CDA met steun van PvdA en SGP. Onderdeel van de motie is dat het kabinet hierover in overleg treedt met de glastuinbouw en over de voortgang van dit overleg de Kamer informeert.

Derde schijf

De sterke stijging van de Opslag Duurzame Energie (ODE), waarmee de Eerste Kamer dinsdag wel akkoord ging, treft glastuinders hard. Zij zitten veelal in de derde schijf van 50.000 tot 10 miljoen kilowattuur, waarvan het tarief in 2020 met 177 procent stijgt. Volgens berekeningen gaan glastuinders met een verbruik van 10 miljoen kilowattuur netstroom door de verhoging zo'n 140.000 euro meer betalen.

De Rabobank maakte twee weken geleden na onderzoek bekend dat 40 procent van de sierteeltbedrijven onder glas hard door deze maatregel worden getroffen. Bij de glasgroentebedrijven is dat percentage 20. Het gaat vooral om bedrijven die belichten.

Opnieuw onderhandelen

Concreet komt het aannemen van de motie erop neer dat Glastuinbouw Nederland opnieuw in onderhandeling gaat met minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. De glastuindersorganisatie hoopt voor februari, wanneer de rekening van de stroomtaks bij de telers op de mat valt, tot een akkoord te komen met de minister waarbij de vermindering en het temporiseren van de stroomtakslasten uitgangspunt zijn, zegt een woordvoerder van Glastuinbouw Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer