Energie%2Dinvesteringsaftrek+legt+ook+focus+op+CO2
Nieuws
© ZLTO

Energie-investeringsaftrek legt ook focus op CO2

Ondernemers die investeren in energiezuinige technieken kunnen in 2020 weer rekenen op fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Op de Energielijst 2020 staan nu meer technieken die voor CO2-reductie zorgen bij bestaande processen.

Een belangrijke wijziging dit jaar op de Energielijst betreft de uitbreiding met technische voorzieningen om kooldioxide-emmissiereductie bij processen te bevorderen. Het gaat hier om de reductie van dit broeikasgas bij bestaande processen. Dit is dus breder dan alleen energiebesparing. Wel is er een emissiereductieplan nodig voor de kooldioxide om voor de reductie in aftrek in aanmerking te komen, meldt RVO.

Warmte- en koudenetten

Andere nieuwkomers op de lijst zijn investeringen in de aanleg van infrastructuur voor warmte- en koudenetten. Dit zijn verbindingen tussen producent van warmte of koude en een gebruiker. Investeringen hierin komen voor fiscaal voordeel in aanmerking. Voorwaarde is wel dat een flink deel hernieuwbare warmte of koude of restwarmte is.

Het budget voor de EIA in 2020 is 147 miljoen euro. Bedrijven die investeren in technieken op de Energielijst kunnen tot 45 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Er zijn nieuwe technieken toegevoegd en de eisen voor een aantal technieken zijn geactualiseerd.

Met de EIA geven het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Financiën een impuls aan energiebesparing en duurzame economische groei. Dit draagt bij aan de doelstelling uit het Klimaatakkoord. Jaarlijks maken zo’n 12.000 ondernemers gebruik van de EIA, van kleine mkb'ers tot zeer grote ondernemingen.