Reputatiemanager Frank Peters: actieboeren snijden zichzelf in vingers

Frank Peters waakt als reputatiemanager over het imago van menig bedrijf. Hij is kritisch op nieuwe harde acties van boeren.

Reputatiemanager+Frank+Peters%3A+actieboeren+snijden+zichzelf+in+vingers
© @Trotsopdeboer

Enthousiast geworden over de aangekondigde protesten?

'Nee. De voedselvoorziening platleggen door distributiecentra van supermarkten te blokkeren - waar Farmers Defence Force nu op hint in de media - is vanuit reputatieoogpunt niet slim. Actievoerende boeren gaan zichzelf hiermee linksom of rechtsom in de vingers snijden.'

Waarom? Tot op heden kunnen boeren immers op brede sympathie rekenen.

'Ja, maar ze overspelen hun hand. Als zij het kortgeding dat het CBL heeft aangespannen winnen, zal het volk morren dat hun kerstmaaltijd in het water valt. Datzelfde geldt voor de traditionele recordomzet van supermarkten. Met stip het belangrijkste afzetkanaal van de boeren, mind you.'


Als de boeren het kortgeding verliezen, is er toch niets aan de hand?

'Jawel. In dat geval zal hun eigen achterban boos zijn dat de rechter de in de sector toch al vaak vermaledijde retailreuzen de hand boven het hoofd houdt.'

Hoe duidt u het boerenprotest tot op heden, vanuit reputatiemanagement?

'Ik heb recent een analyse laten doen naar hoe publiek en media meekijken naar het boerenprotest. Daarin zie je heel duidelijk een negatief sentiment ontstaan toen de toon scherp werd. Eerst bij de provincies, daarna bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en bij het belagen van zuivelvertegenwoordigers.'

Stel, ze vragen u om het boerenimago de komende tijd te managen?

'De beste reputatiezet die boeren gedaan hebben is om een brede coalitie te vormen in het Landbouw Collectief. Daarin hebben ze de gematigde en de felle actievoerders vooralsnog weten te verenigen om een front te vormen richting de politiek. Ik pleit er pr-matig voor om op deze weg door te gaan.'

Heeft de harde toon die enkele protestgroepen nu aanslaan ooit gewerkt?

'Niet dat ik weet. De acties zelf hebben – naast veel aandacht voor het boerenbelang – helaas weinig concreets opgeleverd. Je kunt je afvragen of dat überhaupt mogelijk is in deze zeer complexe discussie, waarin boeren al veel inspanning verricht hebben om hun uitstoot omlaag te breng. Maar waar Nederland desondanks nog steeds in de achterhoede bungelt van landen die er qua milieubelasting slecht op staan. Iedereen zal iets moeten inleveren op dit vlak. Ook boeren. Nieuwe acties zou ik daarom altijd publieksvriendelijk insteken. Imago verloren is al verloren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer