'Boeren willen bevoorrading supermarkten niet blokkeren'

Farmers Defence Force is niet van plan de bevoorrading van supermarkten woensdag plat te leggen. Dat zei de advocaat van de actiegroep tijdens een kort geding in de rechtbank in Lelystad, dat was aangespannen door het Centraal Bureau Levensmiddelen.

%27Boeren+willen+bevoorrading+supermarkten+niet+blokkeren%27
© ZLTO

'Nepnieuws', noemde de raadsman de berichten over blokkades van distributiecentra, die zorgen voor de bevoorrading van supermarkten. 'De acties zijn niet gericht op blokkades', zei hij. Volgens hem gaat het om 'dynamische acties', waarvan hij niet wilde zeggen wat ze precies inhouden vanwege het 'verrassingseffect'. Wel is duidelijk dat de boeren van plaats naar plaats willen trekken. De advocaat zei dat enige overlast hierdoor niet is uit te sluiten.


Een opmerking die eerder naar buiten kwam over het platleggen van de voedselbevoorrading, was voorzien van een smiley, zei de raadsman. FDF-voorman Mark van den Oever verklaarde dat hij dit bericht heeft gestuurd om de boel 'een beetje op te stoken'. De advocaat wil dan ook dat het CBL niet-ontvankelijk wordt verklaard in dit kort geding of dat de vorderingen worden afgewezen.

Dwangsom

Het CBL wilde toch dat de rechter een verbod oplegt op blokkades op last van een forse dwangsom. 'Het lijkt er nu op dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend, maar dat klopt niet. Er zijn hele duidelijke aanwijzingen voor', zei de raadsman.

Hij verwees naar een vergelijking met de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog en een oproep boerenwinkels open te stellen. 'Je kunt in dit land niet een ballonnetje oplaten en dan zeggen: haha, het was een grapje', aldus de advocaat die denkt dat de plannen een stuk serieuzer zijn dan wordt beoogd. Zo is er volgens hem ook al geoefend met korte acties in Noord-Holland.

Miljoenen schade

CBL vreest voor miljoenen euro's aan schade als distributiecentra worden geblokkeerd in de drukke week voor kerst. De boeren voeren al geruime tijd acties omdat ze het niet eens zijn met het kabinetsbeleid inzake de stikstofuitstoot en PFAS-normen. Voor het eerst zijn er nu ook acties gepland tegen de supermarktbranche om een beter verdienmodel af te dwingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer