Op+pierensafari+in+Holten+op+zoek+naar+natuurinclusief
Nieuws
© Joost de la Court

Op pierensafari in Holten op zoek naar natuurinclusief

Een dertigtal boeren uit Overijssel, met interesse voor een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering, ging vorige week vrijdag in Holten op pierensafari. Ervaringsdeskundigen Jan Hein Nikkels en Geert Stevens namen de groep mee de wei in.

Boeren zijn nog druk op zoek naar kennis over natuurinclusief, bleek vorige maand nog uit onderzoek van Wageningen UR. Een project als Natuurlijk Kapitaal in Overijssel komt dan als geroepen. De deelnemers willen maar wat graag weten hoe Nikkels en Stevens het op hun bedrijven invullen.

Nikkels helpt de nieuwsgierige deelnemers al snel uit de droom: de aanpak voor natuurinclusief boeren bestaat niet. 'We pikken op wat ons past, wat we leuk vinden en liefst wat oplevert.' Het gemengd bedrijf experimenteert met mengteelten van veldbonen, haver, erwten, grasklaver en snijmais als ruwvoer voor de legkippen en melkkoeien. 'Als dat dan lukt, is dat toch weer grappig.'

Raaigras

Melkveehouder Stevens neemt de deelnemers mee op pierensafari naar een perceel met deels regulier raaigras en een deel kruidenrijk grasland. Hij steekt de schop in de bodem en laat het resultaat zien voor het bodemleven als er meerdere soorten klaver, cichorei en smalle weegbree in de grasmat zitten. De regenwormen krioelen in de zode.

Stevens hoopt dat natuurinclusief boeren een verdienmodel wordt. 'Via Planet Proof krijgen we een premie op de melk. Maar de samenleving zou ook moeten bijdragen. Met alleen het duimpje omhoog van de burger red je het niet als boer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer