%27Armoedebeleid+is+ver%2Dvan%2Dmijn%2Dbedshow%27
Achtergrond
© Ruud Ploeg

'Armoedebeleid is ver-van-mijn-bedshow'

Boeren mopperen wel eens over de onwetendheid van de Randstedeling. Maar andersom hebben ze vaak ook geen notie van de problematiek die zich in de stad afspeelt. Dat stelt melkveehouder en aspergeteler Hans Nieuwenhuis (35) uit Diepenveen.

Duizenden stedelingen bezoeken in april, mei en juni de boerderijwinkel van Nieuwenhuis. Dit jaar kwam ook een club hoogopgeleide Amsterdammers met jonge kinderen naar zijn boerderij om mee te doen aan een foodcamp, koken en bootcampen op boerderij. Hij kijkt er met heel veel plezier op terug. 'We hebben heel leuke gesprekken gehad. Ik krijg altijd heel veel energie als ik met mensen praat uit kringen waar ik niet in thuis ben. Daarom wilde ik graag weten wat hun bezighoudt.'

De Amsterdammers zitten vooral in de vastgoed- en modewereld. Werelden waarin de Sallandse melkveehouder niets van afweet. 'Een van de vrouwen doet onderzoek naar het merk spijkerbroeken dat ik al vijftien jaar draag. Ze wilde graag weten hoe ik mijn spijkerbroeken kocht. Het was voor haar heel ontluisterend toen ik zei dat ik vrij conservatief ben in mijn aankoopgedrag, dat ik de bestelhistorie er op na sla en weer dezelfde broeken koop als de keer daarvoor, hooguit met een ander kleurtje.'

Oprechte interesse

Ook mensen uit de stad willen graag dingen weten, ervaart Nieuwenhuis. 'Het merendeel van de mensen is oprecht geïnteresseerd in de herkomst van onze producten. Dat de Randstedelingen de boeren zo steunden tijdens de protesten in Den Haag versterkt mijn gevoel alleen maar. Ik neem het de stedelingen niet kwalijk dat ze niet overal van afweten.'

Dat stedelingen niet alles weten over de sector betekent nog niet dat ze van een andere planeet komen, vindt de ondernemer. 'Dat wordt wel vaak gesuggereerd, maar is naar mijn mening onterecht. Ik zou bijvoorbeeld ook niet weten wat er zich allemaal afspeelt op het gebied van armoede in achterstandswijken van grote steden. Dat is een ver-van-bedshow.'

• Lees meer over het thema Stad en platteland in de Nieuwe Oogst-kerstbijlage van zaterdag 21 december

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer