Rechtstreeks+producten+verkopen+via+Buurderij
Interview
© Nieuwe Oogst

Rechtstreeks producten verkopen via Buurderij

Boeren & Buren biedt agrarische ondernemers een platform waarop zij hun producten rechtstreeks kunnen verkopen aan consumenten uit de omgeving. Dit gebeurt vanuit een zogenaamde Buurderij, een afhaalpunt waar boer en buur samenkomen. Vertegenwoordiger Patrick de Cock van Boeren & Buren vertelt over het concept.


Kunt u in uw eigen woorden vertellen wat een Buurderij is?

'Een Buurderij is een plek waar klanten hun boodschappen kunnen afhalen. Je wordt lid van Boeren & Buren en meldt je daarna aan bij een Buurderij in de buurt. Iedere week heb je dan toegang tot het aanbod van die Buurderij.

Wij bieden een antwoord voor mensen die bewust bezig zijn met voeding en nadenken over waar hun eten vandaan komt

Patrick de Cock, vertegenwoordiger van Boeren & Buren

'Dit is afhankelijk van wat de aangesloten producenten op dat moment kunnen leveren en varieert dus wekelijks. Je bestelt je boodschappen online en kunt deze één keer in de week op het afhaalpunt ophalen. Vaak zijn daar dan ook boeren en producenten aanwezig.'


Wat wil Boeren & Buren met dit initiatief bereiken?

'Wij willen transparantie over de herkomst van producten. Dit bereik je door producten rechtstreeks bij de lokale boeren te kopen en direct contact met hen te hebben. Boeren & Buren biedt boeren een platform om via een korte keten een nieuwe afzetmarkt aan te boren. Op die manier weet de klant weer waar het voedsel vandaan komt en leggen de producten minder kilometers af, gemiddeld slechts 16 kilometer.

'Daarnaast wordt verspilling tegengegaan, want de boeren produceren alleen wat is besteld. Bovendien mogen ze zelf hun prijs bepalen.'


Hoe wordt een Buurderij opgericht?

'Vanuit Boeren & Buren bieden wij de tools waarmee ondernemers zelf een Buurderij kunnen beginnen. Het is aan de initiatiefnemer om boeren en producenten uit de omgeving te zoeken die zich willen aansluiten.

'Omdat iedere initiatiefnemer de Buurderij vanuit eigen motivatie en met eigen invulling opzet, heeft iedere Buurderij een eigen sfeer en karakter. Maar een gemeenschappelijke motivatie is toch het bieden van een antwoord voor mensen die bewust bezig zijn met voeding en nadenken over waar hun eten vandaan komt.'
Is er veel belangstelling?

'In Limburg zijn er op dit moment Buurderijen in Sittard, Heerlen, Cadier en Keer, twee in Maastricht en een zojuist geopend afhaalpunt in Susteren. Ongeveer vijftig actieve producenten zijn aangesloten. De vraag naar Buurderijen is groeiende en ook onze bekendheid neemt toe. Bij Boeren & Buren vind je lokale en regionale ondernemers die op kleinschalig niveau produceren. Dit spreekt veel mensen aan.'

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer