BoerBurger-partij zet in op Recht op Landbouw

Als de BoerBurgerBeweging (BBB) in 2021 een Kamerzetel weet te veroveren dan zal de partij zich gaan inzetten voor een wet Recht op Landbouw. Dat hebben de initiatiefnemers woensdagmiddag in Deventer bekendgemaakt tijdens de lancering van het BoerBurgerBoek.

BoerBurger%2Dpartij+zet+in+op+Recht+op+Landbouw
© Peter Smit

Een wet Recht op Landbouw moet het bestaansrecht van de agrarische sector waarborgen in Nederland, stelt de partij. 'Zo'n wet kan bijvoorbeeld voorkomen dat mensen en organisaties, die geen directe belangen hebben bij uitbreiding of modernisering van wettelijk toegestane boerenbedrijven, jarenlange procedures gaan voeren tegen boeren, alleen maar omdat ze de veehouderijsector willen weghebben', zegt Caroline van der Plas, een van de initiatiefnemers van BBB.

Het indienen van een Wet Recht op Landbouw is ook bedoeld om de legitimiteit van agrarische belangen te versterken en de rechten van boeren te verdedigen. Tevens moet zo'n wet van BBB ruimere mogelijkheden bieden om dierenextremisten aan te pakken die zich schuldig maken aan stalinbraken, stalbezettingen, intimidatie, bedreiging van boeren of andere buitenwettelijke acties.

In de wet moeten ook nieuwe strafbare feiten worden opgenomen, zoals 'aanzetten tot' of 'oorzaak van' stalbezettingen, dierenbevrijdingen of intimidatie van veehouders. Ook wil BBB materiële schade en dierenbevrijdingen strafbaar stellen.


Right to Farm

Landen als Australië en de Verenigde Staten kennen al zogenoemde Right to Farm-wetten. In Australië beschermt het boeren onder meer tegen activisten die illegaal boerenerven betreden en daarmee de gezondheid van dieren in gevaar brengen. In de VS worden boerenbedrijven die al lang op een locatie werkzaam zijn beschermd tegen bezwaren van omwonenden of actiegroepen.

Een ander speerpunt van BBB is beter onderwijs op scholen over de land- en tuinbouw. De partij wil dat schoolboeken en lespakketten, waarin foutieve of suggestieve informatie staat over de agrarische sector, worden aangepast of verdwijnen.

De boerenpartij wil zich ook dat boeren en tuinders meer waardering krijgen voor de inspanningen die zij verrichten op van milieu en dierenwelzijn. De inkoopmacht van retailers moet daarvoor worden beperkt. Ook vindt BBB dat de bovenwettelijke inspanningen van agrariërs zich moeten vertalen in goede verdienmodellen. Zo zal een eventuele vleestax volgens BBB ten goede moeten komen aan boeren.


Verkiezingscampagne

BoerBurgerBeweging is momenteel druk bezig met de oprichting als politieke partij en zal begin 2020 een lijst met kandidaten en een verkiezingsprogramma presenteren. 'De verkiezingscampagne is wat ons betreft vandaag begonnen', zegt Van der Plas die rekent op minimaal twee zetels in de Tweede Kamer. Bij een even grote opkomst als bij de verkiezingen in 2017 zijn daar ruim 140.000 stemmen voor nodig.

Het BoerBurgerBoek dat woensdag werd gepresenteerd vertelt het persoonlijk verhaal van 21 boeren, tuinders en een Noordzeevisser over de voedselproductie. Schrijver, presentator en columnist Özcan Akyol kreeg vandaag het eerste exemplaar van het BoerBurgerBoek.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  80 %
 • Zondag
  16° / 12°
  50 %
Meer weer