CDA+en+VVD+verliezen+boerenstem
Nieuws
© DIRK HOL

CDA en VVD verliezen boerenstem

Boeren lopen massaal weg bij het CDA en de VVD. Wanneer er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, stemt twee derde van de boeren die in 2017 CDA stemde op een andere partij. Bij de VVD is die daling nog groter en stemt 80 procent op een andere partij.

Dat blijkt uit onderzoek van Agrio uitgeverij onder ruim 1.200 boeren. Bijna 51 procent van de deelnemers aan het onderzoek stemde in 2017 nog op het CDA. Wanneer er nu verkiezingen zouden zijn. blijft daar slechts 16 procent van over. Bij de VVD, onder boeren in 2017 nog de tweede partij, daalt de populariteit van 20 naar 4 procent.

De stemmen gaan vooral naar Forum voor Democratie en de nieuwe politieke beweging in oprichting BoerBurgerBeweging. FvD wordt daarmee de grootste partij voor boeren met 28 procent van de stemmen. BoerBurgerBeweging krijgt 18 procent en daarna komt pas het CDA op een derde plaats. FvD en BoerBurgerBeweging worden vooral gekozen, omdat boeren teleurgesteld zijn in het CDA en VVD en omdat het kabinetsbeleid in hun ogen te links is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer