CDA-congres past gewraakt zinnetje aan

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA gaat de landbouwparagraaf in het rapport 'Zij aan zij' aanpassen. Dat is het gevolg van een discussie over het visiestuk tijdens het partijcongres zaterdag in Utrecht.

CDA%2Dcongres+past+gewraakt+zinnetje+aan
© Dirk Hol

In het donderdag gepubliceerde rapport wordt een visie tot 2030 neergezet waarover tijdens het congres kon worden gediscussieerd. In het visiestuk staat onder meer dat duurzaamheid, dierenwelzijn en het inkomen van de boeren 'belangrijker' zijn dan de ambitie om de tweede voedselexporteur van de wereld te willen blijven.


Deze visie van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA stuitte binnen de partij op veel kritiek. Onder meer CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik noemde het 'onvoorstelbaar' dat uitgerekend haar CDA de boeren minder wil laten exporteren.


In balans

Onder druk van het partijcongres wordt de landbouwparagraaf in het visierapport aangepast. In plaats van 'belangrijker' komt daar nu te staan dat duurzaamheid en dierenwelzijn en het boereninkomen 'in balans' moeten zijn met de exportpositie van de Nederlandse landbouw.

Leonard Geluk (foto), voorzitter van de commissie die het rapport 'Zij aan zij' opstelde, reageerde zaterdag nuchter op de ontstane kritiek. 'De opdracht was een stuk te schrijven waar debat over gevoerd zou worden. Nou, dat is gelukt.'


Platteland

Tweede Kamerlid Jaco Geurts zei op het congres het rapport te beschouwen als een discussiestuk. 'Ik verwacht dat er nog wel wat aanpassingen komen. Het CDA zal blijven staan voor het platteland en zijn bewoners, het voortbestaan van de boerensector en de band tussen stad en platteland. Wij gaan onze inbreng leveren aan het Wetenschappelijk Instituut van onze partij.'

Geurts kwam ook nog terug op de veroordeling deze week van de bezetters van de varkensstal in Boxtel. Hij vindt de boete van 300 euro en een voorwaardelijke celstraf van twee weken veel te laag. Samen met partijgenoten gaat hij zich inzetten voor een aanpassing van het strafrecht, waardoor hogere straffen voor dierextremisten mogelijk moeten worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer