Fresco en Veerman: geef landbouw eigen gebieden

Nederland heeft behoefte aan een Agrarische Hoofdstructuur (AHS). Wijs gebieden aan waar de landbouw ruimte krijgt voor verdere ontwikkeling en innovatie en maak ook duidelijk waar dat niet meer kan. Dat bepleiten Wageningen UR-voorzitter Louise Fresco en voormalig LNV-minister Cees Veerman.

Fresco+en+Veerman%3A+geef+landbouw+eigen+gebieden
© ANP

Ze denken dat zo'n tweedeling ruimte biedt voor een structurele aanpak van problemen op het gebied van biodiversiteit, milieu en stikstof. Er kan worden voldaan aan maatschappelijke wensen, terwijl er tegelijk perspectief blijft voor een krachtige agrarische sector.

Het pleidooi werd donderdag gepubliceerd in Het Financieele Dagblad. Er kwam direct steun van oud-hoogleraar Rudy Rabbinge. Die noemt ook getallen: naast 300.000 hectare Ecologische Hoofdstructuur (EHS) denkt hij aan 500.000 hectare AHS. Daarnaast kan een miljoen hectare beschikbaar blijven voor 'gemengd' gebruik.

Uitwijken naar bedrijventerreinen

Zo'n uitwerking maakten Fresco en Veerman niet. Ze verwijzen evenmin naar eerdere initiatieven vanuit de politiek. Zo kwam de PvdA in 2000 met het voorstel om naast de EHS een AHS in te richten. De partij wilde de landbouw met name ruimte geven in Flevoland, Groningen en Zeeland. Varkenshouderij en glastuinbouw zouden moeten uitwijken naar bedrijventerreinen.


Ook in het CDA klonken soortgelijke geluiden, maar in 2007 sabelde de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) het idee van een Agrarische Hoofdstructuur neer. Een zonering ter bescherming van de verschillende belangen in het landelijk gebied is op zich prima, maar de bestaande wet- en regelgeving biedt daarvoor voldoende mogelijkheden op regionaal niveau. Een landelijk vastgestelde AHS geeft 'geen meerwaarde', aldus de Raad.

Staatscommissie

Fresco en Veerman willen dat een 'zware staatscommissie' hun plan voor een langetermijnbeleid uitwerkt. Ze verwijzen daarbij naar een eerdere Staatscommissie voor den Landbouw. Die legde eind negentiende eeuw de basis voor de gouden driehoek onderzoek, onderwijs en voorlichting en daarmee voor een gigantische ontwikkeling van de Nederlandse landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer