Schaduwen boven Noord-Holland

Provincie Noord-Holland werkt aan de begrenzing van Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). LTO Noord vreest beperkingen voor de land- en tuinbouw door deze nieuwe categorie in het ruimtelijk beleid.

Schaduwen+boven+Noord%2DHolland
© DIRK HOL

LTO Noord betreurt het dat met de nieuwe categorie Bijzonder Provinciaal Landschap in de nieuwe Omgevingsverordening er opnieuw dwingend onderscheid tussen het ene en andere landbouwgebied op de kaart verschijnt.
'De invoering hiervan zou beleidsarm plaatsvinden, dat is ons altijd voorgehouden', laat voorzitter Rona Uitentuis van LTO Noord Noord-Holland in een reactie weten.

Het steekt de organisatie dat het beoogde BPL-beleid van grote invloed is op de ontwikkelruimte. 'Er is sprake geweest van eendimensionaal denken, waarbij functies als de land- en tuinbouw volledig ondergeschikt zijn gemaakt aan het BPL', stelt ze. De basisbegrenzing van het BPL valt samen met de begrensde bufferzones, weidevogelgebieden en aardkunde en erfgoed. Die worden nu ook onderscheiden, hetzij zonder beperkingen voor boeren en tuinders.

LTO Noord pleit voor handhaving van uniform landbouwbeleid zoals dat nu in de Provinciale Structuurvisie staat. Met het BPL wil Noord-Holland landschappen onderscheiden met een hoog en een laag draagvermogen.
Uitentuis: 'Een waardevol landschap heeft juist sterke agrarische bedrijven nodig om het bestaande karakter te handhaven. De sector moet je niet ondergeschikt maken aan die waarden, want de sector ontwikkelt zich en het landschap ontwikkelt mee. Zo is het typische Noord-Hollandse landschap ook ontstaan.'

Beperkingen

De landbouworganisatie vreest stempeltjes op gebieden die tot extra beperkingen in de bedrijfsvoering leiden. Onder meer door grondgebruiksbeperkingen, aanvullende eisen voor bedrijfsgebouwen en vergunningen. Uit het provinciale plan blijkt al dat windturbines en zonneakkers onmogelijk worden en dat bouwblokgrootte maximaal 2 hectare is in een BPL.

Provincie Noord-Holland laat weten dat ze de reactie van LTO serieus neemt en dat ze nog meer tijd uittrekt voor het verder uitwerken en de begrenzing van het BPL. In september volgen daarom nog een aantal 'ambtelijke sessies', voordat de besluitvorming start. Tot de beoogde gebieden behoren onder meer Waterland, Westfriese omringdijk, Eilandpolder, Wieringen, de Schermer en de Vechtstreek.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer