Roep om spreiding waterschapsbelasting boer

Meerdere coalitiepartijen van Wetterskip Fryslân gaan de belastingverhoging in 2020 voor boeren heroverwegen. Dat gebeurt naar aanleiding van het protest van vierhonderd boeren maandag tegen de ruim 15 procent stijging van de waterschapslasten.

Roep+om+spreiding+waterschapsbelasting+boer
© Tienke Wouda

Fractie geborgd ongebouwd pleit bij haar coalitiepartners voor een spreiding van de tariefverhoging over enkele jaren, zegt Cees Pieter van Burgsteden. ‘Het signaal is helder. De opgave is zwaar. Het sentiment in de sector staat de afgelopen jaren onder druk. Het is begrijpelijk dat boeren hun ongenoegen laten blijken. Het is niet fair om er niets mee te doen. We kijken hoe we de pijn kunnen verzachten.’

De coalitie hecht veel belang aan een solide financiering, anders komt het niet goed, zegt Van Burgsteden. ‘Maar we moeten ook wat met de vragen die de insprekers hebben gesteld’, geeft zijn fractiegenoot Wigle Sinnema aan.

Machine leasen

Coalitiepartner VVD reageert iets voorzichtiger. ‘We staan ervoor open om te kijken naar een andere oplossing, maar er moeten wel duidelijk goede argumenten op tafel komen’, vindt Ids de Groot.
‘We hebben vier scenario’s doorgerekend. In een keer een forse lastenverhoging bleek het goedkoopst voor de belastingbetaler. De kortste pijn is vaak de beste pijn. Het is net als het leasen van een machine. Per saldo is dat duurder dan wanneer je het bedrag meteen aftikt', stelt de melkveehouder uit Waaxens.


Het CDA heeft dit weekend fractieoverleg met de ChristenUnie. ‘We zitten er redelijk strak in. Een eenmalige verhoging is het minst negatief en het best voor de boer. Dat ze zich laten horen, daar heb ik geen problemen mee. Maar ze schermen met andere ontwikkelingen, zoals stikstof. De rek van het Wetterskip zit er niet meer in’, geeft Piet Kuipers aan. De CDA’er pleit wel voor een btw-regeling. ‘Het is gek dat wij de btw niet kunnen verrekenen. Dat zou 21 procent kostenbesparingen kunnen opleveren.’

Oppositiepartij Water Natuurlijk, had maandag tijdens de commissievergadering het dagelijks bestuur al gevraagd wat de gevolgen zijn van spreiding van de lasten, zegt Klaas Zwart. 'We wachten op antwoord en gaan daarna verder in overleg.'

LTO

LTO Noord, NMV, NAV, en AJF kwamen woensdag bij elkaar om over de situatie te praten. Zij vragen het Wetterskip de belastingverhoging te spreiden. ‘We willen het liefst die 15 procent van tafel, maar dat is niet reëel‘, zegt regiobestuurder Tineke de Vries van LTO Noord. Daarnaast roepen ze het waterschap op om de efficiency van de werkorganisatie nogmaals onder de loep te nemen.

Naast spreiding van de lasten, moet het Wetterskip ook meer communiceren met haar achterban, vindt Van Burgsteden. 'Mensen in het kantoor in Leeuwarden hebben een meer boerenhart nodig. De afstand is nog te groot. We moeten dichterbij de boeren zitten en ons meer in het veld laten zien. Dat we een goed watersysteem hebben, dat ze hun koeien kunnen weiden, goede oogsten van het land kunnen halen en droge voeten behouden. Dit helpt om de keuzes van het Wetterskip beter te begrijpen.'

Ook Sinnema vindt dat het Wetterskip meer naar de boeren toe moet, bijvoorbeeld door een keer in het jaar een rayonavond te houden. Maar benadrukt hij, de landbouw moet ook naar haar eigen imago kijken. 'Dat wat er maandag gebeurde, was op het randje. Een groep wilde nog naar binnen en bleef intimideren. Dat moet je niet willen.'

Dijkinspectie

Dagelijks bestuurder Jan van Weperen verliet maandag meerdere keren de commissievergadering om te praten met de vierhond boeren die naar het Wetterskip waren gekomen. Een aanwezige vroeg zich af waarom het Wetterskip niet op dijkinspectie kon bezuinigen door minder personeel hiervoor in te schakelen. 'Ik heb uit kunnen leggen waarom we met meerdere mensen de dijk inspecteren. Dat wij het belangrijk vinden dat een senior-medewerker een junior-medewerker inwerkt.'

'Het was heftig', reageert de melkveehouder uit Oosterwolde. 'We zien dat er boeren zijn die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Dan loopt de spanning op.Voor ons als Wetterskip is het niet zomaar een oprisping geweest. Er zitten acht boeren in het algemeen bestuur. Die hebben ook allemaal hun afwegingen gemaakt. Heroverweging van de belastingdruk is een enorme stap. We moeten de schuldenlast te verkleinen. Maar er is ook de maatschappelijk roep van boeren dat ze de belastingverhoging niet trekken. Dat is een enorm dillema.'

Algemeen bestuurders ontvingen deze week meerdere mails en apps 'met een nare toon'. Wetterskip Fryslân overlegt met politie over mogelijke vervolgstappen.

Het algemeen bestuur neemt 17 december een definitief besluit over de begroting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer