LTO Noord eist lastenverlaging Wetterskip

LTO Noord roept het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân op om niet in te stemmen met de 'buitenproportionele stijging' van de waterschapstarieven. Dat stelt LTO Noord-regiobestuurder Tineke de Vries. Zij spreekt maandagavond in tijdens de commissievergadering.

LTO+Noord+eist+lastenverlaging+Wetterskip
© ruben Meijerink

Voor boeren stijgt de belasting volgend jaar met meer dan 15 procent, als het aan het college van het Wetterskip ligt. Een gemiddeld agrarisch bedrijf moet dan 800 euro meer betalen ten opzichte van dit jaar.

'Hoewel wij begrijpen dat het huis op orde moet zijn en wij vinden dat kwaliteit op 1 moet staan, zijn wij absoluut niet blij met voorliggende voorstellen. Ook vorig jaar heeft de agrarische sector een flinke verhoging voor de kiezen gehad. Ruim 600 euro voor een gemiddeld bedrijf als gevolg van het natuurarrest en de waardestijging.'

Te fors

LTO Noord vindt de tariefsprongen veel te fors en niet uit te leggen aan de agrarische sector, geeft de LTO Noord-bestuurder aan. 'Dit past zeker niet in het uitgangspunt van een gematigde tariefontwikkeling en zeker niet als de verhoging slechts voor een belastingcategorie zo uitpakt. En we daar als sector niks extra’s voor terugkrijgen', stelt De Vries.

Een gemiddeld agrarisch bedrijf krijgt te maken met een stijging in het komende jaar van ruim 800 euro. De Vries: 'Daar komt nog bovenop dat de discussie over het belastingstelsel nog gevoerd moet worden. Wordt de weeffout uit het systeem dan verwijderd of krijgt de landbouw dan weer een extra last te dragen? Alle kostenstijging wordt zo op slechts één enkele belastingcategorie afgewenteld. Wat naar ons idee niet strookt met het solidariteitsbeginsel.'

Wanneer zich een situatie van buitenproportionele stijging voordoet, kan het bestuur van het waterschap andere maatregelen treffen dan wel alternatieven ontwikkelen, volgens De Vries. 'We zien hier te weinig van terug. We vinden dat je in dergelijke gevallen gebruik kan maken van het egalisatiefonds, dan wel van de reservemiddelen of andere beleidskeuzes moet maken.'

Protest

Boeren hebben aangeven te gaan protesteren bij het waterschapskantoor in Leeuwarden. Een actie van boeren bij het kantoor van Waterschap Vallei en Veluwe vorige week in Apeldoorn, had succes. De voorgenomen verhoging van de waterschapsheffing voor ongebouwd van zo'n 10 procent ging niet door na het protest van de Gelderse boeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer