Meer+CO2+uit+aanvoerbronnen+op+Koeien+%26amp%3B+Kansen%2Dbedrijven
Nieuws
© Marije Stomps

Meer CO2 uit aanvoerbronnen op Koeien & Kansen-bedrijven

Aankoop van extra voer zorgde vorig jaar bij de Koeien & Kansen-bedrijven voor een hogere emissie van broeikasgassen uit aanvoerbronnen.

Veel Koeien & Kansen-bedrijven hadden in 2018 te maken met droogte. Daardoor moest veel voer worden aangekocht. Bedrijven die de tekorten vooral met krachtvoer hebben opgevuld, hebben te maken met een hogere broeikasgasemissie dan bedrijven die meer ruwvoer hebben aangekocht.

Het kost immers meer energie om de grondstoffen voor krachtvoer, zoals soja, uit het buitenland aan te voeren dan graskuil of maiskuil uit de directe omgeving aan te kopen.

Overall broeikasgasemissie

Overall daalde de broeikasgasemissie op de Koeien & Kansen-bedrijven naar een gemiddelde van 1.145 kilo CO2-equivalenten per ton meetmelk. In 2017 lag dat gemiddelde nog op 1.150 kilo. Gekeken is naar emissie door pensfermentatie, emissie van methaan en lachgas uit de stal en mestopslag, emissie door het produceren van voer en de emissie door aanvoer van voer van elders.

De gemiddelde emissie van methaan en lachgas uit de stal en mestopslag is voor de zeventien bedrijven (inclusief proefbedrijf De Marke) ongeveer 180 kilo CO2 per ton melk. De gemiddelde emissie bij het produceren van voer is ongeveer 145 CO2 per ton melk.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer