Met geluid grashoogte meten

Melkveehouder Piet Jan Thibaudier in Lemmer meet de grashoogte met behulp van de Pasture reader. Deze sensor meet de grashoogte op basis van terugkaatsing van geluidsgolven.

Met+geluid+grashoogte+meten
© Wageningen UR

De gegevens worden omgerekend in droge stof opbrengst en geven hem inzicht in de hoeveelheid gras die hij uitmaait.

De Pasture reader meet de hoogteverschillen in het gras door de weerkaatsing van het geluid van bodem tot de toppen van het gras. Hierbij is er sprake van een correctie van de niet geoogste stoppel.

Maaihoogte

Deze is instelbaar en hangt af van de maaihoogte. Het systeem corrigeert daarbij voor platwaaien van het gras. Ook deze correctie is mogelijk dat doordat het geluid anders terugkomt in gras dat plat gewaaid is.

De sensor op de maaier doet een meting om de drie strekkende centimeter. De precisie houdt nauw samen met het aantal sensoren over een werkbreedte.

Praktijkresultaten

De praktijkresultaten op het bedrijf in Lemmer zijn goed. De toepassing van dit systeem heeft gezorgd voor een stabieler ureumgetal in de zomer bij een volledig grasrantsoen.

Ook de opbrengst van een perceel beheersgras, die in plastic balen is afgevoerd en gewogen, werd slechts een afwijking in opbrengsten van 2 procent geschat.

Het systeem werkt goed op het bedrijf van Thibaudier. Hij maait zijn gras als het tussen 15 en 23 centimeter hoog is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer