Slootmaaisel+prima+meststof+%28video%29
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Slootmaaisel prima meststof (video)

Slootmaaisel is prima te composteren en later toe te dienen als meststof, dat zegt Wim van de Heijing, melkveehouder in Hulst en deelnemer van Koeien & Kansen.

Nadat het Waterschap het maaisel op de randen van de sloten legt, is het aan de eigenaren van de aanliggende percelen, wat zij met dit maaisel doen.

Uitspoeling

‘Vaak blijft het gewoon liggen en vindt er op deze manier extra uitspoeling van nutriënten naar het oppervlaktewater plaats’, meent Van de Heijning. Hij composteert het slootmaaisel vanuit zijn eigen sloten op zijn bedrijf en brengt het later als meststof op zijn land.

Composthoop

Van het slootmaaisel maakt hij een composthoop, die hij regelmatig mengt en omzet. ‘In het slootmaaisel zitten allerlei voedingsstoffen en organische stoffen die het prima doen als meststoffen. In het project Koeien & Kansen experimenteert hij met het composteren van slootmaaisel.

Weer

 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  80 %
Meer weer