Derde Koeien & Kansen heeft genoeg eiwit eigen land

Een derde van de Koeien & Kansen ondernemers haalt nu al 65 procent eiwit van eigen land. Dat blijkt uit de laatste nieuwsbrief van Koeien & Kansen.

Derde+Koeien+%26amp%3B+Kansen+heeft+genoeg+eiwit+eigen+land
© Johan Wissink

Daarmee voldoen ze aan de nieuwe norm van de Commissie Grondgebondenheid van NZP en LTO Nederland.

Commissie grondgebondenheid

De commissie adviseert om het percentage eiwit van eigen land als indicator vast te stellen voor grondgebondenheid. De voorwaarde is dan om ten minste 65 procent van het eiwit van eigen land te halen op basis van een driejarig gemiddelde. Haalt een bedrijf dat niet, dan telt de aankoop van eiwit binnen een straal van 20 kilometer ook mee.

Voor de Koeien & Kansen-deelnemers levert deze voorwaarden ten aanzien van een buurtcontract geen probleem op.

Aanpassingen doen

De Koeien& Kansen-boeren inclusief de Marke haalden in 2015-2017 gemiddeld 55 procent eiwit van eigen bodem halen. De variatie in zelfvoorzieningsgraad van eiwit is groot tussen deze bedrijven. Zo haalt een van de bedrijven slechts 34 procent eigen van eigen land, terwijl de zelfvoorzieningsgraad voor eiwit op een ander bedrijf uitkomt op 72 procent.

In de periode 2015-2017 voldoen drie Koeien & Kansen-bedrijven al aan de doelstelling van ten minste 65 procent eiwit van eigen land. De overige 10 Koeien & Kansen-deelnemers en Marke halen minder dan 65 procent eiwit van eigen land.

Tweederde van de Koeien & Kansen ondernemers moet dus aanpassingen doen binnen hun bedrijfsvoering om die 65 procent te realiseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer