VTA+voorspelt+gemiddelde+aardappelopbrengst
Nieuws
© Wim van Vossen

VTA voorspelt gemiddelde aardappelopbrengst

De gemiddelde opbrengst van consumptieaardappelen op basis van proefrooiingen voorspelt VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) op net iets meer dan 54 ton per hectare.

Deze opbrengst is ongeveer 14,8 procent hoger dan vorig seizoen en ligt in lijn met het langjarig gemiddelde. Ook in de proefrooiing van VTA van half september bij een groot aantal leden blijkt opnieuw de grote variatie tussen percelen. Het verschil tussen de laagste en de hoogste meting lopen uiteen van 31,2 ton tot 72,7 ton per hectare.

Volgens VTA ontstaan de verschillen als gevolg van het wel of niet kunnen beregenen. Ook zijn er verschillen tussen rassen, maar niet voldoende statistisch onderbouwt voor harde conclusies, stelt VTA. De organisatie wijst er verder nog op dat de meeste proefmonsters afkomstig zijn van kleipercelen.


Nagroei lager

Zoals eerder al werd verwacht is de nagroei van de aardappelen na de voorlaatste opbrengstmeting lager dan voorgaande jaren. Vanaf half augustus is er in de proefrooiing van VTA gemiddeld ongeveer 7,2 ton per hectare bijgegroeid. Over de afgelopen vijf jaar werd in de laatste maand nog een toename van de productie gemeten van bijna 10 ton per hectare.

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer