Overijsselse+politiek+staat+open+voor+deltaplan
Nieuws
© Bert Hartman

Overijsselse politiek staat open voor deltaplan

De Overijsselse politiek heeft goed gereageerd op het Deltaplan Biodiversiteitsherstel Overijssel. De komende tijd moet blijken in hoeverre er financiële en politieke steun is voor het breedgedragen plan.

In het deltaplan dat als titel 'De tijd is rijp en groen' heeft, roepen natuur- en milieuorganisaties en LTO Noord in een gezamenlijk pleidooi Overijssel op om biodiversiteitsherstel te ondersteunen.

Woensdag werd het plan besproken tijdens een besloten commissievergadering van Provinciale Staten. Hierbij waren vertegenwoordigers van de opstellers van het plan uitgenodigd om uitleg te geven aan Statenleden.

Balans

Een van de vertegenwoordigers was Carla Evers, regiobestuurder LTO Noord regio Oost. Zij lichtte toe wat ervoor nodig is om de productie van goed en veilig voedsel in balans te brengen met de zorg voor het landschap, biodiversiteit en vruchtbare bodems. Nadrukkelijk hoort daar een goed verdienmodel voor boeren bij. Het deltaplan voorziet daarom ook in financiële ondersteuning voor diensten van boeren.

'Voor de Provinciale Statenverkiezingen afgelopen voorjaar hebben wij onder de titel 'De tijd is rijp en groen' het Overijsselse Deltaplan Biodiversiteitsherstel aangeboden aan de provincie', zegt Evers. 'Helaas is het plan niet opgenomen in het coalitieakkoord.'

Geïnteresseerd en betrokken

Toch vertrok Evers deze week met een goed gevoel uit het provinciehuis in Zwolle. 'De provinciale landbouwwoordvoerders toonden zich nu erg geïnteresseerd en betrokken. Ze stelden er veel goede vragen over. We kregen complimenten van bijna alle aanwezige Statenleden voor onze gezamenlijke opzet', zegt ze.

'Onze uitnodiging aan de provincie is: pak dit op, we werken het graag met jullie verder uit. Naar ons gevoel is deze uitnodiging positief ontvangen. We wachten verdere reactie af.'

Financiële steun

Behalve politieke steun zoeken de partners in het Deltaplan Biodiversiteitsherstel ook naar financiële steun van provincie Overijssel. Die steun zou de komst van een living lab mogelijk moeten maken. 'Met een living lab natuurinclusieve landbouw willen we scherp krijgen wat boeren nodig hebben om met biodiversiteit aan de slag te gaan', licht Evers toe.

'Dat begint met een overzicht van wat er allemaal al gebeurt op dit vlak, want boeren doen ongemerkt al veel. Bijvoorbeeld in Vruchtbare Kringloop Overijssel of binnen Boert Bewust-verband. Daarnaast moet in beeld komen welke voorbeelden er zijn die anderen kunnen inspireren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer