Landbouw+wil+trekkers+over+rondweg+Buitenpost
Nieuws
© Johan Kootstra

Landbouw wil trekkers over rondweg Buitenpost

Plaatselijk Belang Buitenpost en LTO Noord willen geen landbouwverkeer meer door het dorpscentrum van Buitenpost. Zij verzoeken provincie Friesland om naast het zuidwestelijke deel ook het zuidoostelijk deel van de rondweg toegankelijk te maken voor landbouwverkeer.

Dat schrijven de partijen in een brief aan het provinciebestuur in Friesland. Volgens Plaatselijk Belang moeten veel trekkers nu door het dorpscentrum, dat binnenkort een facelift krijgt. 'Het gebied wordt aantrekkelijker gemaakt. We gaan winkels meer concentreren. Daar past geen zwaar verkeer bij', stelt Johan Kootstra van Plaatselijk Belang Buitenpost.

De belangrijkste weg door het dorp, De Voorstraat, werd enkele jaren terug versmald. Er kwamen objecten om het verkeer te remmen en het fietspad verdween. Dat betekent dat fietsers naast het overige verkeer ook van de weg gebruik maken. Een gevaarlijke situatie, vindt Kootstra. 'Buitenpost telt twee grote middelbare scholen en drie basisscholen. Er komen ontzettend veel kinderen langs. Als fietser hoor je de trekker aan komen, maar het is lastig om uit te wijken.'

Alternatief

Volgens Kootstra is een ander alternatief dan over de rondweg tussen de rotonde Lutkepost en rotonde De Laatste Stuiver geen goede keuze. 'Dan moeten boeren en loonwerkers veel omrijden.' Voorzitter van LTO Noord-afdeling Achtkarspelen Henk van der Veen vindt wel dat voor twee boeren een uitzondering moet worden gemaakt.

'Het gaat om jonge boeren die aan de oostkant hun bedrijf hebben en aan de westkant land hebben gekocht. Zij moeten meer dan 5 kilometer omrijden als ze over de rondweg gaan. Wij vinden dat zij de kortste weg door het dorp moeten kunnen nemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 13°
  10 %
Meer weer