Europa pakt Oekraïense kippenvleesexport aan

De Europese Unie (EU) schroeft de hoeveelheid tariefvrije kippenvlees die Oekraïne naar Europa mag exporteren op van 20.000 naar 70.000 ton. Maar kippenborsten waar vleugel en vel aanzitten, komen er zonder invoerheffing niet meer in.

Dat zijn de Europese Commissie en de regering in Kiev overeengekomen. De maatregel moet een einde maken aan de golf Oekraïense kip die de EU-markt overspoelt. Er bleek vorig jaar al na zes maanden 25 miljoen kilo kippenvlees uit Oekraïne tegen een nultarief in de EU te zijn ingevoerd.

Dat was veel meer dan was voorzien toen de EU met het land een associatieverdrag afsloot en ging ten koste van onder meer de Nederlandse pluimveesector.

Lees ook: Kamervragen over Oekraïense pluimveegigant

Door kippenborsten op een speciale manier te versnijden, met vleugel en vel eraan, gebruikten de Oekraïners een maas in de wet om tonnen kippenborsten tegen een nultarief op de EU-markt binnen te krijgen. Daar maakt de EU nu een einde aan. De zaak kwam aan het rollen, nadat Nederlandse Europarlementariërs aan de bel trokken vanwege de economische schade voor Europese pluimveehouders.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer