Varkenshouders+nemen+voerregie+in+eigen+hand
Reportage
© De Snuitgeverij

Varkenshouders nemen voerregie in eigen hand

Diergezondheid ligt aan de basis van elk verdienmodel. Met een minivoerfabriek pakken varkenshouders Paul en Walter van Vechel uit Oostelbeers zelf de regie over de kwaliteit van hun voer. 'Fresh Tasty Mix is een echt duurzaam voerconcept.'

Bij het oprijden van het ruime erf bij de broers Paul en Walter van Vechel in het Brabantse Oostelbeers is niets van hun varkensbedrijf te zien. In het oog springt de geparkeerde trekker met daarachter een gele bulkwagen. Een loods met geopende roldeur geeft zicht op een droogvoerfabriekje en een bulkverladingssysteem.

Naast de loods bevindt zich een stortunit voor grondstoffen en een elevatorsysteem naar de zeven grote polyester silo's. Daarachter staan de stallen met zeugen, biggen en vleesvarkens en de gewone voersilo's. 'Een eigen droogvoermakerij is niet voor elke varkenshouder weggelegd', zegt Paul van Vechel.

Passie voor voeding

'Je moet niet alleen een liefhebber van varkens zijn, maar ook een passie hebben voor voeding. Alles willen weten over de grondstoffen en kwaliteitsverschillen. En hoe je met eenvoudige, robuuste en betaalbare technieken zelf het beste vers en smakelijk varkensvoer kunt samenstellen.'

Ons duurzame voerconcept haalt extra rendement naar het boerenerf

Paul en Walter van Vechel, varkenshouders in Oostelbeers

Zo ontwikkelden de Brabantse varkenshouders hun eigen voerconcept Fresh Tasty Mix. Met alleen het zeven en malen van droge grondstoffen en het mengen met voerkernen, sojaolie, enzymen en kruiden, maken ze verschillende voersoorten voor hun varkens. Ze verwerken een beperkt aantal grondstoffen zoals tarwe, gerst, korrelmais, sojaschroot, tarwegries en bietenpulp.

Het compacte droogvoerfabriekje.
Het compacte droogvoerfabriekje. © De Snuitgeverij

Walter van Vechel: 'Wij passen geen bewerkingen toe zoals persen of extruderen om grondstoffen op te waarderen. Net als varkenshouders in Canada, Amerika en Denemarken doen we het met een overzichtelijk aantal hoogwaardige grondstoffen die we verwerken tot een meelmix die niet ontmengt.'

Eigen concept

Ruim drie jaar geleden startten de Van Vechels met hun zoektocht naar het juiste voerconcept voor hun bedrijf met Deense genetica. Sinds 2010 werken ze met die hoogproductieve en magere varkens en hun ervaring is dat het voer constant top moet zijn.

'Wisselende voersamenstellingen zorgden voor verteringsproblemen. Verschillende mengvoerleveranciers konden hun afspraak over een vaste receptuur niet nakomen', zeggen de broers. 'Toen besloten we de voerregie in eigen hand te nemen.'

Grondstoffen

De ondernemers gingen op zoek naar betrouwbare partijen voor het leveren van hardware en een constante aanvoer van geborgde kwaliteitsgrondstoffen. Nusciensce levert de voerkernen en spart met de ondernemers op voedingsvlak. Via een Duitse coöperatie is de aanvoer van gerst, tarwe en tarwegries geregeld. Korrelmais en bietenpulp komen uit Frankrijk.

Sojaschroot wordt rechtstreeks aangevoerd vanuit de Rotterdamse haven. 'We houden de ontwikkeling van de grondstofprijzen bij en proberen zo gunstig mogelijk in te kopen', zegt Walter van Vechel. 'De korte aanvoerketen levert ons kwaliteits- en voerkostenvoordeel op.'

Hamermolen

Er is geëxperimenteerd met een mobiele hamermolen, op zoek naar de juiste recepten en maalfijnheden per grondstof. Ook het schonen van hoogwaardige grondstoffen bleek nodig en er is gekozen voor een dubbele zeef. Uiteindelijk viel de keus op apparatuur van Weda/Buschhof.

Een trommelreiniger schoont de granen.
Een trommelreiniger schoont de granen. © De Snuitgeverij

Paul van Vechel: 'De installatie heeft overcapaciteit, zodat we in beperkte tijd elke dag weer verse voeders kunnen maken. Bij een storing is er niet meteen paniek.' De grondstofsilo's zijn met 80 ton ruim gedimensioneerd. 'We moeten voldoende voorraad hebben om buitenlandse vakantieperiodes en feestdagen te kunnen overbruggen. En elk type vrachtwagen moet hier losse grondstoffen kunnen afleveren.'

Diergezondheid

Over de winst van hun eigen voerfabriekje willen de ondernemers weinig prijsgeven. De gezondheid van de varkens is verbeterd en het antibioticagebruik gedaald. De voerbenutting is 15 procent verbeterd. Dat bewijst de voerproductie.

Op hun gesloten bedrijf met ruim vijfhonderd zeugen zijn de broers gestart met het verwerken van 115 tot 120 ton grondstoffen per week, nu is dat nog 100 ton. De voerwinst is minimaal 15 procent toegenomen. Het voer maken en het kersvers naar de silo's brengen kost hun ongeveer twintig uur per week.

Meerwaarde

De ondernemers zijn ervan overtuigd dat er meerwaarde zit in een continue stroom gezonde varkens die transparant gevoerd zijn. 'Dat willen we graag ten gelde maken. Consumenten zijn bereid te betalen voor vlees met een constante kwaliteit en smaak. Varkenshouders die aanhaken bij ons voerconcept, halen extra rendement naar het eigen erf.'

Middelen verkrijgen en kennis delen
Fresh Tasty Mix is een innovatie uit de koker van Paul en Walter van Vechel uit Oostelbeers. Fresh Tasty Mix is een transparant voerconcept op boerderijniveau, dat, zo geven de broers aan, een goede basis is voor een duurzamer verdienmodel in de varkenshouderij. Omdat met de ontwikkeling en uitvoering van het concept forse investeringen zijn gemoeid, vroegen de broers in 2017 subsidie aan. De regeling 'Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen ten behoeve van agrofood' is daarvoor bestemd en Adri van de Plas van de ZLTO ondersteunde de aanvraag. Het project kreeg financiële ondersteuning vanuit provincie Noord-Brabant en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (POP3-gelden). Op 12 november deelden de broers het resultaat met een minisymposium en rondleiding. Agrifirm, Nuscience en Weda/Buschhoff ondersteunden hen daarbij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer